Σούπες και Τζατζίκι για τη δίψα;

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη δίψα και την αφυδάτωση με διαφορετικούς τρόπους από την κατανάλωση νερού.

Σούπες και Τζατζίκι για τη δίψα;
Photo credits: Unsplash

Η δίψα είναι ένα σύμπτωμα αφυδάτωσης που σημαίνει ότι ήδη το σώμα υποφέρει. Η αφυδάτωση είναι συνέπεια όχι μόνο απώλειας υγρών αλλά και ορισμένων φαρμάκων, αυξημένης θερμοκρασίας, πεπτικής διαταραχής και υπερπροσπάθειας. Ίσως νιώσετε ζαλάδα, λιποθυμική τάση, κούραση, ξηροστομία και αδυναμία συγκέντρωσης.

Ευτυχώς υπάρχουν κι άλλα που μπορείτε να κάνετε εκτός από την κατανάλωση νερού για να την αντιμετωπίσετε. Είναι γεγονός ότι αρκετές τροφές και ποτά μπορεί να βοηθήσουν στην ενυδάτωση.

Καρπούζι και πεπόνι

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν υψηλό ποσοστό νερού και είναι ιδανικές επιλογές για την επαρκή ενυδάτωση, ειδικά το καρπούζι, το πεπόνι που αποτελούνται κατά 92% από νερό. Το παγωμένο καρπούζι βοηθά και στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Κόψτε το σε κομμάτια και καταναλώστε μικρές ποσότητες όταν νιώθετε ναυτία, θα βοηθήσει και στις πεπτικές διαταραχές.

Γκασπάτσο

Το γκασπάτσο είναι μια κρύα σούπα ντομάτας και λαχανικών, πολύ δημοφιλής στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το βασικό συστατικό της -η ντομάτα- είναι στην κορυφή των τροφών για ενυδάτωση. Εκτός από το 94% νερό, παρέχει στον οργανισμό 9% της απαιτούμενης ποσότητας σε κάλιο.

Η επάρκεια καλίου είναι σημαντική για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και την προστασία της καρδιάς. Αναζητήστε τη συνταγή και δροσίστε τα μεσημέρια σας.

Τζατζίκι

Το δημοφιλές έδεσμα έχει ως βάση το ελληνικό γιαούρτι και το αγγούρι, και τα δυο πλούσια σε νερό.

Το γιαούρτι, μόνο του, είναι 85% νερό και ενισχυμένο με πλεονεκτήματα του γάλακτος. Επίσης, τα προβιοτικά που περιέχει, βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Από την άλλη το αγγούρι, επίσης με 85% νερό και ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, μαγνήσιο. Κατά την παρασκευή του στο σπίτι, μην το στραγγίζετε για να διατηρεί την περιεκτικότητα του σε νερό υψηλή. Επιλέξτε το μαζί με στικς καρότου και άλλων λαχανικών για ένα δροσερό σνακ.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach