Βιταμίνες Β: Για να μην ξεχνάμε και να χαμογελάμε

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β και τα πολλαπλά οφέλη τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. 

Βιταμίνες Β: Για να μην ξεχνάμε και να χαμογελάμε
Photo credits: iStock Images

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β αποτελείται από 8 υδατοδιαλυτές βιταμίνες που εκτελούν απαραίτητους και βασικούς ρόλους στις λειτουργίες των κυττάρων του οργανισμού. Εδώ ανήκουν η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3) το παντοθενικόοξύ (Β5), πυριδοξίνη (Β6), η βιοτίνη, φυλλικό οξύ και η κοβαλαμίνη (Β12).

Οι περισσότερες βιταμίνες Β βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα τροφών ακριβώς επειδή είναι τόσο απαραίτητες για τη λειτουργία των κυττάρων. Εκτός από τη Β12 που βρίσκεται σε αφθονία στο κρέας και στα ζωικά τρόφιμα, χωρίς να αποκλείονται οι φυτικές πηγές.

Ποια τα οφέλη στον οργανισμό;

Οι βιταμίνες Β βοηθούν τα ένζυμα στο σώμα μας να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και είναι απαραίτητες για μια πληθώρα κυτταρικών λειτουργιών, όπως τη διάσπαση υδατανθράκων και τη μεταφορά θρεπτικών στοιχείων στο σώμα.

Επιπρόσθετα, το σύμπλεγμα Β παρέχει οφέλη όπως:

Υγιή εγκεφαλική λειτουργία

Οι βιταμίνες διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του εγκέφαλου, στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Η επάρκεια των βιταμινών είναι σημαντική για την ορθή φυσιολογική και νευρολογική λειτουργία. Υπάρχουν στοιχεία ερευνών που δείχνουν ότι βοηθά στην πρόληψη της νόσου Parkinson.

Πρόληψη καρκίνου

Οι βιταμίνες Β κατέχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η σωστή ποσότητα Β στο σώμα ενισχύει την αντίσταση του οργανισμού στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου. Ειδικότερα οι βιταμίνες Β σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα).

Στρες, χρόνια κούραση και κατάθλιψη

Αν ψάχνετε τρόπους να αντιμετωπίστε το άγχος, οι βιταμίνες Β είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν τη σημαντική επίδραση τους στην ευδιαθεσία και στη μείωση της έντασης της αντίδρασης του οργανισμού στο στρες.

Για τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, οι βιταμίνες Β μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων ως κομμάτι της θρεπτικής προσέγγισης στη θεραπεία.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach