Υπερτροφές για τα μάτια σας

Η βελτίωση της όρασης μέσω της διατροφής εξαρτάται από την κατάσταση των ματιών, οπότε η μυωπία και η πρεσβυωπία δεν είναι πιθανό να μειωθούν με τη διατροφή. Παρόλα αυτά η καλή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την απώλεια της όρασης.

Υπερτροφές για τα μάτια σας
Photo credits: Unsplash

Η καλή διατροφή είναι το κλειδί για υγιή μάτια. Σοβαρά προβλήματα υγείας των ματιών μπορούν να αποφευχθούν αν εντάξουμε στη διατροφή τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι παθήσεις των ματιών που πιθανόν να αποφύγουμε ή να καθυστερήσουμε με τη διατροφή είναι:

  • ο καταρράκτης
  • η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος που σχετίζεται με την ηλικία
  • το γλαύκωμα
  • η χαμηλή νυχτερινή όραση
  • τα ξηρά μάτια

Τα μάτια χρειάζονται πολλούς τύπους αντιοξειδωτικών για να μείνουν υγιή, τα πιο σημαντικά είναι: η λουτεϊνη, η ζεαξανθίνη, η βιταμίνη Α, C, E, το β-καροτένιο, τα ω3 λιπαρά οξέα και ο ψευδάργυρος.

Εντάξτε στη διατροφή τον κρόκο αυγού, πορτοκάλια, σολομό και άλλα λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά, λιναρόσπορο, σπόρους chia, καρότα και αμύγδαλα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τις τροφές στην αυθεντική τους μορφή με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία και στην εποχή τους. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά, τα τηγανητά και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ο κρόκος του αυγού περιέχει τα δυο ισχυρά καροτενοειδή αντιοξειδωτικά λουτεϊνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να καθυστερήσουν την εκφύλιση ωχράς κηλίδος που σχετίζεται με την ηλικία και την απώλεια της νυχτερινής όρασης.

Λιπαρά ψάρια: τα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στον σολομό, τη σαρδέλα και το σκουμπρί είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών. Το δοκοσαξεξανοϊκό οξύ (DHA) συναντάται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, γι’ αυτό και η κατανάλωση του ενισχύει την υγεία των ματιών. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε αυτό, γι’ αυτό και θεωρούνται η νούμερο ένα υπερτροφή για την υγεία ακόμα και από άλλες πηγές ω3 εξαιτίας της διαφορετικότητας των λιπαρών οξέων.

Τα καρότα είναι ένα άλλο σούπερ τρόφιμο για τα μάτια, πλούσιο σε προβιταμίνη Α, που προστατεύει τα μάτια και βοηθά την όραση. Αυτό ισχύει για τα πορτοκαλί λαχανικά όπως η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα, αλλά και για τον κρόκο αυγού και το συκώτι.

Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και το κάλε περιέχουν μια πληθώρα καροτενοειδών, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο των ελεύθερων ριζών που απειλούν τον αμφιβληστροειδή και τον φακό καθώς απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα.

Τα πολύχρωμα μούρα που περιλαμβάνουν τα μύρτιλα, τα βατόμουρα, τα σμέουρα, οι φράουλες, είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτές οι υπερτροφές προστατεύουν τα μάτια μας από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν καταστάσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος.

Η ισορροπία και η επάρκεια στα απαραίτητα αυτά στοιχεία επιτυγχάνεται με την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και πρωτεΐνης.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach