Μπορούμε ή όχι να τρώμε ψωμί όταν κάνουμε δίαιτα;

Όταν πεινάμε ή νιώθουμε κουρασμένοι, το σώμα ζητά ψωμί και τα προϊόντα του, όχι καρότα ή μαρούλι. Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο ψωμί τρώμε τόσο περισσότερο το ζητάμε, άρα είναι δύσκολο να βάλουμε όριο.

Μπορούμε ή όχι να τρώμε ψωμί όταν κάνουμε δίαιτα;
Photo credits: Unsplash

Το ψωμί και τα δημητριακά είναι το πιο βασικό κομμάτι της διατροφής και βέβαια αποτελεί την κορυφαία πηγή ενέργειας. Ταυτόχρονα είναι και η πιο παρεξηγημένη τροφή, ιδιαίτερα όταν ξεκινάμε δίαιτα, ίσως γιατί… του έχουμε μια αδυναμία!

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άτομα που ακολουθούσαν υποθερμιδικό διαιτολόγιο που περιείχε ψωμί και προϊόντα ολικής άλεσης, το κοιλιακό λίπος μειώθηκε περισσότερο από ό,τι στα άτομα που κατανάλωσαν λευκό ψωμί και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης είναι μια ασφαλής στρατηγική για την απώλεια βάρους.

Όντως η υπερκατανάλωση ψωμιού μπορεί να προσθέσει βάρος αλλά πόσο ψωμί είναι «πολύ ψωμί»; Σε ένα πλάνο διατροφής 2000 θερμίδων, οι 6 μερίδες πρέπει να προέρχονται από την ομάδα του ψωμιού και των συγγενών τροφών όπως ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά πρωινού.

Είτε είναι, λοιπόν, ολικής είτε είναι λευκό, η ποσότητα που χρειάζεστε δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει είναι η θρεπτικότητα. Επιλέξτε σοφά και σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach