Παρμεζάνα: ωφελεί τον οργανισμό η κατανάλωση της;

Η παρμεζάνα είναι το δημοφιλές Ιταλικό, σκληρό τυρί με τις μοναδικές θρεπτικές ιδιότητες.

Παρμεζάνα: ωφελεί τον οργανισμό η κατανάλωση της;
Photo Credits: Unsplash

Η παρμεζάνα έχει χαρακτηριστική δυνατή, καρυδένια γεύση που μπορεί να είναι ταυτόχρονα γλυκιά, αλμυρή και πικρή. Φτιάχνεται από το γάλα καφέ και κόκκινων αγελάδων που εκτρέφονται στην Ιταλία. Αποτελεί είδος ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τίθεται σε γεωγραφικούς περιορισμούς παραγωγής που αφορούν τις περιοχές της Βόρειας Ιταλίας, της Πάρμα, Μόντενα, Μπολόνια και Μάντουα. Έχει κοκκώδη υφή, ενώ το χρώμα μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσης. Θεωρείται λειτουργικό τρόφιμο (functional food) και όπως υποστηρίζουν μελέτες μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει κινδύνους για σημαντικές παθήσεις. Το πιο αξιοσημείωτο θρεπτικό χαρακτηριστικό είναι η περιεκτικότητα της σε εύπεπτη πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Μια μερίδα παρμεζάνας 28γρ περιέχει 10γρ πρωτεΐνης, 7γρ λίπους, 0.9γρ υδατανθράκων, 26% της συνιστώμενης ποσότητας σε ασβέστιο, το 14% σε νάτριο, 16% σε φώσφορο. Η αυξημένη περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη την καθιστά ιδανική για άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ελεύθερη λακτόζης.

Τα λιπαρά που περιέχει είναι κυρίως μεσαίας και μικρής αλύσου, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας και άρα μειώνεται η αποθήκευση λίπους. Παρέχει τα συστατικά εκείνα που ενισχύουν την υγεία των οστών, των δοντιών, συμπεριλαμβανομένων και του ψευδάργυρου και του φωσφόρου.

Η παρμεζάνα δεν περιέχει λακτόζη. Αυτό γιατί κατά την παρασκευή του τυριού, το τυρόγαλα, που περιέχει και όλη την λακτόζη, απομακρύνεται από το τυρόπηγμα. Το τελικό προϊόν περιέχει μόνο 0,10mg ανά 100 θερμίδες, ποσότητα που θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Συνοψίζοντας η παρμεζάνα είναι ένα τυρί υψηλής βιολογικής αξίας με εύπεπτη πρωτεΐνη, φυσικά χωρίς λακτόζη, που η προθήκη του στα πιάτα μας βελτιώνει την γεύση και τη θρεπτική τους αξία. Απολαύστε την και σε γλυκά και σε αλμυρά πιάτα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διαιτολόγος-Nutrition Coach