Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επιτρέπεται η κατανάλωση ντομάτας;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα - με πιο δυσάρεστα το κάψιμο, τον πόνο στο στήθος, αναγωγές φαγητού ή όξινων υγρών από το στομάχι, τα ρεψίματα, τη δυσκολία κατάποσης.

Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επιτρέπεται η κατανάλωση ντομάτας;
Photo Credits: fukayamamo από Unsplash

Όταν τρώμε, η τροφή περνά από το στόμα στο στομάχι μέσω του οισοφάγου. Εκεί υπάρχει ένας μυϊκός δακτύλιος, στο κάτω μέρος του οισοφάγου, που εμποδίζει την παλινδρόμηση της τροφής από το στομάχι. Αυτός ο δακτύλιος που λειτουργεί σαν μια ανεπίστροφη βαλβίδα ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ). Όταν αυτός ο δακτύλιος δεν κλείνει εντελώς, το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να επιστρέψει στον οισοφάγο.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η ντομάτα ανήκει στις τροφές που πυροδοτούν την παλινδρόμηση όπως και τα όξινα φρούτα. Αν έχετε συχνά παλινδρόμηση μειώστε την κατανάλωση εκτός της ντομάτας και των ακόλουθων φρούτων: πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, μοσχολέμονο (lime), ανανά, σάλτσα ντομάτας, αλλά και σοκολάτας. Η σοκολάτα περιέχει ένα συστατικό τη μεθυλξανθίνη που χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και αυξάνει την παλινδρόμηση.

Επιλέξτε φρούτα αλκαλικά όπως: μπανάνα, μήλα, αχλάδια και πεπόνι που δεν ενεργοποιούν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.

Η καλή υγεία είναι επιλογή.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach