Είναι τα γλυκαντικά ασφαλή για την υγεία;

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ένα συχνό θέμα διαφωνιών και συζήτησης. Από τη μια ο ισχυρισμός ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και ότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σάκχαρο του αίματος και την υγεία του εντέρου. Από την άλλη οι περισσότεροι φορείς υγείας τα χαρακτηρίζουν ασφαλή και πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης.

Είναι τα γλυκαντικά ασφαλή για την υγεία;
Photo Credits: Shutterstock

Τα τεχνητά γλυκαντικά ή υποκατάστατα ζάχαρης είναι χημικές ενώσεις που προστίθενται σε μερικά τρόφιμα αλλά και ροφήματα για να προσδώσουν γλυκιά γεύση.

Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν γλυκιά γεύση γιατί αναγνωρίζονται από τους αντίστοιχους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. Τα πιο συχνά σκευάσματα που επιτρέπεται η κατανάλωση τους τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη είναι:

  • η ακεσουλφάμη που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική,
  • η ασπαρτάμη που είναι 200 πιο γλυκιά από τη ζάχαρη,
  • το μίγμα ασπαρτάμη-ακεσουλφάμη που είναι 350 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική,
  • η σακχαρίνη, που είναι 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
  • η δημοφιλής σουκραλόζη που είναι 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, είναι σταθερή και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητά γλυκαντικά βοηθά τα άτομα με διαβήτη να μειώσουν την πρόσληψη της χωρίς να χάσουν την απόλαυση ενός γλυκού. Παρέχουν μηδέν θερμίδες, καθώς το σώμα δεν τα διασπά. Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι απίθανο να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και μεταβολικού συνδρόμου καθώς διαπερνούν τον εντερικό σωλήνα και αποβάλλονται από τα ούρα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach