Ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες όταν γυμναζόμαστε έντονα;

Σε περιόδους όπου η άθληση και η γυμναστική είναι εντατικές, θα πρέπει να προσέξουμε τη διατροφή και να την ενισχύσουμε στα στοιχεία που χρειάζεται.

Ποιες βιταμίνες είναι απαραίτητες όταν γυμναζόμαστε έντονα;
Photo Credits: Andrew Heald από Unsplash

Οι αθλητές όπως και τα άτομα που αθλούνται έντονα, αγωνίζονται να λάβουν τις σωστές ποσότητες σε μικροθρεπτικά στοιχεία και να διατηρήσουν τα επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων στα επιθυμητά επίπεδα. Πολλές τροφές σήμερα και ειδικά αυτές που απευθύνονται σε αθλητές είναι ενισχυμένες με βασικά θρεπτικά συστατικά και ειδικά σε αυτά που πρέπει να προσέξουμε την επάρκεια τους, όπως:

Μαγνήσιο: Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Το μαγνήσιο ρυθμίζει τις νευρομυικές, καρδιοαγγειακές, ανοσοποιητικές και ορμονικές λειτουργίες. Η αντοχή σχετίζεται άμεσα με την επάρκεια μαγνησίου λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε οξυγόνο για την ολοκλήρωση άσκησης υπομέγιστης έντασης. Ανεπάρκεια μαγνησίου σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη και ενέργειας και ισορροπίας του οργανισμού.

Ασβέστιο: Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη διατήρηση και επιδιόρθωση των οστών. Εκτός από αυτό όμως έχει και άλλες σημαντικές λειτουργίες όπως ρύθμιση της σύσπασης των μυών, τη νευρική διαβίβαση και την πήξη του αίματος.

Σίδηρος: Σε αθλήματα αντοχής οι απαιτήσεις σε σίδηρο αυξάνονται κατά 70%. Η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί μείωση της απόδοσης και αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού. Η έλλειψη σιδήρου σχετίζεται με την ανεπαρκή πρόσληψη ενέργειας. Αυξήστε την πρόσληψη σιδήρου όπως και την πρόσληψη βιταμίνης C ανάμεσα στα γεύματα για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.

Ψευδάργυρος: Το μεταλλικό στοιχείο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού, των επιπέδων ενέργειας και την ανοσοποίηση του οργανισμού. Ο βασικός μεταβολισμός, τα επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών και η χρήση της πρωτεΐνης καταδεικνύουν ότι επηρεάζονται άμεσα από τα επίπεδα ψευδαργύρου. Οι αθλούμενοι και ειδικά οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν την κατανάλωση ψευδαργύρου. Χρειάζεται προσοχή στην υπέρβαση της δοσολογίας, τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή HDL χοληστερόλη και θρεπτικές ανισορροπίες λόγω της σύνδεσης του με την απορρόφηση και άλλων στοιχείων όπως σιδήρου και χαλκού.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach