Μπορώ να χρησιμοποιώ ζάχαρη καρύδας;

Υπάρχουν αρκετά δημοφιλή γλυκαντικά που επιλέγουν τα άτομα που επιθυμούν περισσότερη υγεία στη διατροφή τους, αντί της ζάχαρης. Αυτά περιλαμβάνουν τη ζάχαρη καρύδας, τη μελάσα, το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου, που δεν είναι και τόσο διαφορετικά από τη ζάχαρη. Μπορεί να περιλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες φρουκτόζης και μια μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών αλλά το συκώτι δεν θα καταλάβει τη διαφορά.

Μπορώ να χρησιμοποιώ ζάχαρη καρύδας;
Photo Credits: Louis (EclipX) Hansel από Unsplash

Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα φυσικό προϊόν που φτιάχνεται από το χυμό της καρύδας, το υγρό που θρέφει το δέντρο. Η ζάχαρη καρύδας διατηρεί κάποια από τα θρεπτικά συστατικά της με πιο αξιοσημείωτα το σίδηρο, τον ψευδάργυρο, το ασβέστιο και το κάλιο μαζί με κάποια λιπαρά οξέα μικρής αλύσου όπως πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά.

Επίσης περιέχει και ινουλίνη που μπορεί μειώσει την απορρόφηση της γλυκόζης και την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, γι’ αυτό και η ζάχαρη καρύδας έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ό,τι η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Παρόλο που η ζάχαρη καρύδας περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά δεν αποτελεί επιλογή για αυτά τα θρεπτικά συστατικά όπως άλλες τροφές. Η ζάχαρη καρύδας είναι πλούσια σε θερμίδες και θα πρέπει να καταναλώσετε εξωφρενική ποσότητα για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του οργανισμού στα θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε φρουκτόζη, τα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης προωθεί το μεταβολικό σύνδρομο σε παχύσαρκα άτομα.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διαιτολόγος- NutritionCoach