Μέλι ή ζάχαρη;

Με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι σκεφτόμαστε αμέσως μέλι, με μια κούπα καφέ τη ζάχαρη! Και τα δυο έχουν τη γλύκα τους, αλλά ποιο είναι καλύτερο;

Μέλι ή ζάχαρη;
Photo Credits: Arwin Neil Baichoo από Unsplash

Η ζάχαρη και το μέλι είναι και τα δυο υδατάνθρακες που αποτελούνται από γλυκόζη και φρουκτόζη. Χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε πολλά συσκευασμένα προϊόντα και σε πολλές συνταγές.

Το μέλι αποτελείται από νερό, φρουκτόζη και γλυκόζη. Περιέχει ένζυμα, αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Στα θετικά του μελιού είναι οι αντιμικροβιακές ιδιότητες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αλοιφή για την επούλωση πληγών και μικρών εγκαυμάτων και ανακουφίζει τον πονόλαιμο και το βήχα.

Στα κατά του μελιού είναι η περιεκτικότητα του σε θερμίδες και το γεγονός ότι δεν είναι ασφαλές για παιδιά κάτω του ενός έτους.

Η ζάχαρη από την άλλη, είναι ένας συνδυασμός γλυκόζης και φρουκτόζης, που τα ενώνει η σουκρόζη. Δεν περιέχει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ζάχαρης; Είναι χαμηλή σε θερμίδες, είναι φυσική και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα μειονεκτήματα είναι ότι αυξάνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένες παθήσεις και μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους.

Είναι πιθανό να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα και από το μέλι και από τη ζάχαρη. Οι κίνδυνοι της υπερκατανάλωσης είναι οι ίδιοι: παχυσαρκία και αύξηση βάρους, υψηλό σάκχαρο και αύξηση της τερηδόνας.

Παρόλο λοιπόν που το μέλι υπερτερεί της ζάχαρης θα πρέπει και τα δυο προϊόντα να καταναλώνονται με μέτρο.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach