Τι πρέπει να γνωρίζω για την κρεατίνη;

Τι πρέπει να γνωρίζω για την κρεατίνη;

Το τελευταίο διάστημα δέχομαι αρκετές ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσο η κρεατίνη μπορεί να συμβάλει στην μείωση του βάρους και την αύξηση της μυϊκής μάζας. Σκέφτηκα να γράψω για αυτό το θέμα και να σας αφήσω να απαντήσετε εσείς σε αυτό.

Καταρχάς τι είναι η κρεατίνη;

Η κρεατίνη είναι μια ουσία που σχηματίζεται από τα αμινοξέα αργινίνη και ορνιθίνη και συμμετέχει στην μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Βρίσκεται στους μυς και επηρεάζει την σύνθεση νέου μυϊκού ιστού.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα λήψης κρεατίνης σε συμπλήρωμα;

Σύμφωνα με την US National Library of Medicine’s Medline Pluς, η κρεατίνη χαρακτηρίζεται ως πιθανώς αποτελεσματική όσον άφορα τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και την αύξηση της αθλητικής απόδοσης. Υπάρχουν πολλές ανάμικτες έρευνες για την ικανότητα της κρεατίνης να βελτιώσει την μυϊκή δύναμη. Παρολαυτά η ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η κρεατίνη βελτιώνει την ενδυνάμωση του άνω και κάτω μέρους του σώματος σε μέτριο βαθμό, σε νεότερους και μεγαλύτερους ενήλικες. Η κρεατίνη βελτιώνει την απόδοση των αθλητών στο ποδόσφαιρο, την κωπηλασία και την υπερπήδηση εμποδίων.

Η κρεατίνη προσθέτει βάρος;

Ένα είναι σίγουρο: η λήψη κρεατίνης σε συμπλήρωμα προσθέτει βάρος. Μπορεί η κρεατίνη να αυξάνει την μυϊκή μάζα, αυξάνει όμως και το νερό που κατακρατούν οι μυς από 1 έως 2 κιλά από την 1η εβδομάδα. Βέβαια αυτή η αύξηση του βάρους είναι θεμιτή. Η κρεατίνη εισάγει περισσότερο νερό στους μυς και τους κάνει μεγαλύτερους και πιο «γεμάτους». «Την αρχική κατακράτηση ακολουθεί η αύξηση βάρους από την προπόνηση με βάρη που αντέχεις» όπως αναφέρει και ο Paul Greenhaf καθηγητής στο University of Nottingham «η κρεατίνη δεν αποδίδει θερμίδες και δεν επιδρά στον μεταβολισμό λίπους» εξηγεί, «η λήψη κρεατίνης χωρίς προπόνηση οδηγεί στο κενό».

Ποιες τροφές είναι πλούσιες πηγές σε κρεατίνη;

Η κρεατίνη βρίσκεται στο μοσχάρι, στα πουλερικά, στο χοιρινό και στο σολομό.

Ποιες είναι οι παρενέργειες από την κατανάλωση κρεατίνης σε συμπλήρωμα;

Πιθανές ανεπιθύμητες συνέπειες από την λήψη κρεατίνης σε συμπλήρωμα είναι: νεφροπάθειες, ναυτία, διάρροια, μυϊκοί πόνοι και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η κρεατίνη σε συνδυασμό με άσκηση μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης, υπό την επίβλεψη και οδηγία Ιατρού.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

www.anastasia-aslanidi.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110