Μπορεί η πρόσληψη βιταμίνης D να εμποδίσει τη μόλυνση από Covid-19;

Με γνωστή την ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία της βιταμίνης D στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την επίδραση στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στον οργανισμό καταλαβαίνουμε το ρόλο της και σε αυτή την πάθηση.

Μπορεί η πρόσληψη βιταμίνης D να εμποδίσει τη μόλυνση από Covid-19;
Photo Credits: leonie από Unsplash

Έρευνες έχουν μελετήσει την επίδραση της βιταμίνης D στη νόσο Covid-19. Μια από αυτές πραγματοποιήθηκε σε 489 άτομα. Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που είχαν έλλειψη στη βιταμίνη D ήταν πιο πιθανό να έχουν θετικό τεστ Covid-19 από ό,τι τα άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα της.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε υψηλά επίπεδα έλλειψης της βιταμίνης σε άτομα με Covid-19 που βίωσαν οξύ αναπνευστικό επεισόδιο. Αυτά τα άτομα είχαν σημαντικά υψηλό κίνδυνο θανάτου.

Σε μια πιο μικρή μελέτη η οποία διεξήχθη σε 50 άτομα που νοσηλεύθηκαν με Covid-19, παρατηρήθηκε ότι σε αυτούς που χορηγήθηκαν μεγάλες δόσεις βιταμίνης D (καλσιφεδιόλη), μόνο ένας χρειάστηκε νοσηλεία στην εντατική. Ενώ όσον αφορά ασθενείς στους οποίους δεν χορηγήθηκε βιταμίνη D, δεκατρείς χρειάστηκαν νοσηλεία στην εντατική.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να προτείνουν τη χρήση της βιταμίνης για την προστασία από τη μόλυνση ή την αντιμετώπιση της, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach