Μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα αυγά;

Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, λουτεΐνη, σελήνιο, φυλλικό οξύ, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, την όραση και καταπολεμούν τη φλεγμονή στο σώμα.

Μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα αυγά;
Photo Credits: Annie Spratt από Unsplash

Είναι αλήθεια ότι τα αυγά έχουν υψηλή διαιτητική χοληστερόλη (περίπου 185mg σε ένα αυγό). Όχι πολύ καιρό πριν τα αυγά θεωρούνταν απαγορευμένη τροφή. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερόλη είναι το κορεσμένο λίπος στη διατροφή και όχι τόσο η χοληστερόλη που περιέχεται στις τροφές. Όταν τρώμε χοληστερόλη αυτή διασπάται στο έντερο και δεν απορροφάται ως ολόκληρο μόριο. Τα κορεσμένα λιπαρά, από την άλλη, διασπώνται σε λιπαρά οξέα μικρής αλύσου και είναι αυτά στα οποία οφείλεται η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.

Πρόσφατες μελέτες απέτυχαν να δείξουν σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ενός αυγού την ημέρα, κάθε μέρα με σε άτομα με καρδιακές παθήσεις, ακόμα και με γενετική προδιάθεση πάνω από το φυσιολογικό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal Heart υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ενός αυγού καθημερινά, μπορεί ακόμα και να λειτουργήσει προστατευτικά και να μειώσει τον κίνδυνο για παθήσεις της καρδιάς κατά 11%.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διατροφολόγος-NutritionCoach