Οι χορτοφάγοι από πού μπορούν να πάρουν πρωτεΐνη;

Η ανησυχία κάθε χορτοφάγου είναι να λαμβάνει τις απαραίτητες πρωτεΐνες και σίδηρο από τη διατροφή του. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Οι χορτοφάγοι από πού μπορούν να πάρουν πρωτεΐνη;
Photo credits: Ella Olsson από Unsplash

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας είναι οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα στην αναλογία που τα χρειάζεται ο οργανισμός. Τα αμινοξέα αυτά ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα λάβει από τη διατροφή. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν τα αμινοξέα αυτά στην αναλογία που τα χρειάζεται ο οργανισμός.

Οι αυστηρά χορτοφάγοι θα πρέπει να συνδυάζουν φυτικές τροφές για να αυξήσουν τη θρεπτική αξία των πρωτεϊνών. Τέτοιοι συνδυασμοί είναι φακές+ρύζι, ρεβίθια+ψωμί. Στο χορτοφαγικό διαιτολόγιο, στη θέση του κρέατος βρίσκουμε τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς και συνδυασμούς αυτών. Οι φακές, τα φασόλια, οι γίγαντες, τα ρεβίθια, τα φιστίκια, ο κολοκυθόσπορος, ο ηλιόσπορος, το σησάμι είναι τροφές που περιέχουν συμπληρωματικές πρωτεΐνες και είναι δυνατό να καταναλώνονται μαζί και να αυξάνουν την ποιότητα της πρωτεΐνης του μίγματος.

Ασλανίδη Αναστασία

Κλινική Διαιτολόγος-Nutrition Coach