10+1 τροφές για καλή ζωή!

10+1 τροφές για καλή ζωή!

Τρώμε για πολλούς λόγους κι ένας από αυτούς είναι γιατί χρειαζόμαστε ενέργεια. Τους υπόλοιπους θα τους δούμε σε επόμενα άρθρα.

Όλες οι τροφές μας δίνουν ενέργεια με διαφορετικό τρόπο. Τα σακχαρούχα αναψυκτικά, χυμοί και γλυκά ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα πολύ γρήγορα. Η απότομη πτώση που επακολουθεί μας αφήνει πάλι κουρασμένους και πεινασμένους. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, τα «καλά» λιπαρά και η πρωτεΐνη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, έτσι ικανοποιούν την πείνα και παρέχουν σταθερά ενέργεια. Θα πρότεινα να δούμε μαζί κάποιες τροφές που μας βοηθούν πολύ:

  1. Βρώμη. Ένας σύνθετος υδατάνθρακας, τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Αφομοιώνεται με αργό ρυθμό και μας κρατά ενεργητικούς για πολλές ώρες.
  1. Αυγό. Αποδίδει μόνο 70 θερμίδες και έχει 6γρ πρωτεΐνης. Ανά γραμμάριο περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από πολλές τροφές. Αυτό βοηθά στο να ικανοποιεί την πείνα σε υψηλό βαθμό και άρα μας βοηθά να αποφύγουμε το ντόνατς των 11.00πμ!
  1. Κοτόπουλο. Πηγή καθαρής πρωτεΐνης. Μια μερίδα ψητό κοτόπουλο (ναι! και τα σουβλάκια κοτόπουλο) με μια σαλάτα πράσινη είναι το ιδανικό γεύμα που θα μας κρατήσει μέχρι το δείπνο. Επιπλέον κέρδος αυτού του γεύματος είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα(βοηθούν την καρδούλα μας) έναντι του χοιρινού, του αρνιού και του μοσχαριού.
  1. Σαρδέλες. Πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA) που προλαμβάνουν τις καρδιοπάθειες. Παρέχουν υψηλής βιολογικής αξίας ζωική πρωτεΐνη για σταθερή ενέργεια.
  1. Καρύδια. Ω3 και εδώ. Τα καρύδια περιέχουν το άλφα-λινολενικό οξύ που ο οργανισμός χρησιμοποιεί για ενέργεια. Παρόλο που είναι πλούσια σε θερμίδες, έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν καρύδια δεν προσλαμβάνουν βάρος και ούτε έχουν σημάδια κακής υγείας. Αυτό οφείλεται στις φυτικές ίνες του καρυδιού όπου λόγω της αργής απορρόφησης τα καλά λιπαρά ικανοποιούν την πείνα και προκαλούν κορεσμό.
  1. Μαύρη Σοκολάτα. Από τις καλύτερες επιλογές γλυκού. Βελτιώνει την διάθεση και την λειτουργία του εγκεφάλου. Τα αντιοξειδωτικά του κακάο προστατεύουν τα κύτταρα μας, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να μας κρατήσει ενεργητικούς και υγιείς. Η μαύρη σοκολάτα έχει λίπος, που όσο καλό κι αν είναι ας μην την καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.
  1. Καφές. Το καθημερινό τονωτικό μας. Ενισχύει την ενεργητικότητά μας και μας κρατά σε εγρήγορση. Απλά μην το παρακάνετε. Η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου.
  1. Τσάι. Μια καλή εναλλακτική πρόταση έναντι των αναψυκτικών ή ακόμα και του καφέ. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) που προάγουν την αντικαρκινική προστασία του οργανισμού.
  1. Μούρα. Βατόμουρα, φράουλες, goji berry, cranberries ακόμα και οι δικές μας σταφίδες μπορούν να ανήκουν εδώ. Μια ιδανική λύση όταν θες κάτι γλυκό να σε «ανεβάσει» γρήγορα χωρίς να σε «αδειάσει» μετά. Επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο και μαγγάνιο που θα φροντίσουν και θα προστατεύσουν τα κύτταρα.
  1. Νερό. Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό νερό τότε κουράζεται πολύ εύκολα. Τα άτομα που πίνουν αρκετό νερό προσλαμβάνουν λιγότερο λίπος, λιγότερη ζάχαρη, αλάτι και χοληστερόλη. Με αυτό τον τρόπο τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται καλύτερα. Περισσότερο νερό χρειαζόμαστε κατά την προπόνηση, 4 ποτήρια παραπάνω για κάθε ημίωρο άθλησης.
  1. Τροφές για άσκηση. Η καλύτερη πηγή ενέργειας για άσκηση προέρχεται από τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Τα καλά λιπαρά από το ψάρι ,τους ξηρούς καρπούς, τα φυτικά έλαια και το αβοκάντο βοηθούν στην παροχή ενέργειας σε αθλήματα αντοχής όπως ο μαραθώνιος. Η πρωτεΐνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα που εξαντλείται με την άσκηση. Επίσης επιδιορθώνει τους μυς που τραυματίζονται κατά την ενδυνάμωση τους με την άσκηση.

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξη

www.anastasia-aslanidi.gr