Μανιτάρια: Η τροφή των Θεών και των Βασιλιάδων

Μανιτάρια: Ήταν τέτοια η εκτίμησή τους γι’ αυτά που τα θεωρούσαν τροφή των Θεών και των βασιλιάδων, ισάξια με την αμβροσία.

Μανιτάρια: Η τροφή των Θεών και των Βασιλιάδων

Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής λέξης "αμανίτης". Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι συγγραφείς που άφησαν πληθώρα γραπτών μαρτυριών για τα μανιτάρια. Ήταν τέτοια η εκτίμησή τους γι’ αυτά που τα θεωρούσαν τροφή των Θεών και των βασιλιάδων, ισάξια με την αμβροσία. Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι τα παραισθησιογόνα μανιτάρια χρησιμοποιήθηκαν στα Ελευσίνια, τα Ορφικά και τα Διονυσιακά μυστήρια. Θαυμαστοί είναι και οι μύθοι που συνοδεύουν τα μανιτάρια και την προέλευσή τους, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, χαμηλή σε θερμίδες, (μόλις 20 kcal ανά μερίδα) και με υψηλό σημείο κορεσμού. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Θα σας δώσουμε 7 λόγους για να τα εντάξετε στη διατροφή σας, εσείς απλά βρείτε τη συνταγή που σας ταιριάζει:

1. Παρέχουν βιταμίνη D. Τα μανιτάρια είναι η μόνη φυτική πηγή βιταμίνης D. Συνθέτουν τη βιταμίνη κατά την έκθεση τους στην UV ακτινοβολία, για παράδειγμα τα μανιτάρια Πορτομπέλο περιέχουν το 100% της ημερήσιας απαιτούμενης ποσότητας.

2. Μοιάζουν με το κρέας. Η γεύση των μανιταριών έχει περιγράφει ως “umami” μια ιαπωνική λέξη που αποδίδεται ως «ευχάριστη νόστιμη γεύση» και αναφέρεται ως η πέμπτη γεύση. Τα πορτομπέλο μανιτάρια έχουν μια πιο κρεάτινη γεύση και υφή για αυτό και μαγειρεύονται ολόκληρα.

3. Είναι πλούσια σε σελήνιο. Τα μανιτάρια είναι από τις πλουσιότερες πηγές σεληνίου. Ενα μεταλλικό στοιχείο που λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα, προστατεύει τα κύτταρα ενάντια στην κυτταρική βλάβη που οδηγεί σε παθήσεις. Το σελήνιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος.

4. Ψευδάργυρος. Είναι βασικό συστατικό των μανιταριών, συντελεί στην ομαλή ανάπτυξητου σώματος, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και στην εμβρυογένεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

5. Βιταμίνες συμπλέγματος Β. Περιέχουν νιασίνη (Β3), ριβοφλαβίνη (Β2), θειαμίνη (Β1) ιδιαίτερα σημαντική για την ομαλή λειτουργία του καρδιακού και του νευρικού συστήματος. Παντοθενικό οξύ που συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπών και στη σύνθεση της χοληστερόλης. Είναι η μοναδική τροφή φυτικής προέλευσης που περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β12, η οποία συμμετέχει στη διαδικασία της αιμοποίησης.

6. Περιέχουν Β-γλυκάνη, μια υδατοδιαλυτή φυτική ίνα που σχετίζεται με τηβελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2. Τα μανιτάρια oyster και shiitake έχουν βρεθεί να έχουν τις πιο αποτελεσματικές β-γλυκάνες.

7. Είναι η ιδανική λύση για να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος με άμεση συνέπεια τη μείωση της χοληστερόλης, του προσλαμβανομένου λίπους και των θερμίδων. Χρησιμοποιήστε 25% μανιτάρια και 75% στον κιμά είτε από μοσχάρι, είτε από κοτόπουλο, είτε από γαλοπούλα. Επιπλέον η κατανάλωσή τους αντί του κρέατος μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον άρα και την κλιματική αλλαγή.
Η καλλιέργεια των μανιταριών αποτελεί μια αειφόρο καλλιέργεια γιατί δεν είναι απαιτητική σε ήλιο, νερό και χώρο. Τα μανιτάρια μπορούν να χαρακτηριστούν θεραπευτική τροφή και αξίζουν μια θέση στο καθημερινό τραπέζι.

Η καλή υγεία είναι επιλογή

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος -Διατροφολόγος