COVID-19: Τα κριτήρια για να βγει ένας ασθενής από την καραντίνα

Τον Μάιο του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) δημοσίευσε για πρώτη φορά οδηγίες σχετικά με την κλινική διαχείριση ασθενών με COVID-19 και για τα κριτήρια εξόδου τους από καραντίνα. Σήμερα, υπάρχουν επικαιροποιημένα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τα πιο πρόσφατα ευρήματα.

COVID-19: Τα κριτήρια για να βγει ένας ασθενής από την καραντίνα

Για παράδειγμα σήμερα ξέρουμε ότι οι ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί ενδέχεται να εξακολουθούν για πολλές εβδομάδες να είναι θετικοί για τον ιό SARS-CoV-2 βάση τεστ RT-PCR. Παρά αυτό το θετικό αποτέλεσμα του τεστ για COVID-19, αυτοί οι ασθενείς δεν είναι πιθανό να είναι μολυσματικοί και ως εκ τούτου είναι απίθανο να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλο άτομο.

Σε αυτό άρθρο παραθέτουμε τα επίσημα κριτήρια τόσο του Π.Ο.Υ. όσο και του αμερικανικού CDC για το πότε ένας ασθενής με COVID-19 μπορεί πλέον να βγει από την καραντίνα.

COVID-19: Τα κριτήρια του Π.Ο.Υ. για να βγει ο ασθενής από την καραντίνα

Μετά από πόσες μέρες μπορεί ο ασθενής να βγει από την απομόνωση:

  • Για συμπτωματικούς ασθενείς: 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, συν τουλάχιστον 3 επιπλέον ημέρες χωρίς συμπτώματα (εκτός των άλλων, σίγουρα χωρίς πυρετό και χωρίς αναπνευστικά συμπτώματα)
  • Για ασυμπτωματικούς ασθενείς: 10 ημέρες μετά το θετικό τεστ στον ιό SARS-CoV-2

Για παράδειγμα:

  • Εάν ένας ασθενής είχε συμπτώματα COVID-19 για 2 ημέρες, τότε ο ασθενής μπορεί να βγει από την απομόνωση μετά από (10 + 3 =) 13 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων
  • Για έναν ασθενή με συμπτώματα COVID-19 για 14 ημέρες, ο ασθενής μπορεί να βγει από την καραντίνα στις (14 ημέρες + 3 ημέρες =) 17 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων
  • Για έναν ασθενή με συμπτώματα για 30 ημέρες, ο ασθενής μπορεί να βγει από την απομόνωση στις (30 + 3 =) 33 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων COVID-19

Ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να επιλέξει να συνεχίσει τα τεστ RT-PCR ως μέρος των κριτηρίων εξόδου από καραντίνα. Εάν το επιλέξει αυτό, πρέπει ο ασθενής να έχει δύο αρνητικά τεστ για την COVID-19 με απόσταση τουλάχιστον 24 ωρών το ένα από το άλλο.

COVID-19: Τι λέει το αμερικανικό CDC για τα κριτήρια εξόδου ενός ασθενή από την καραντίνα

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα με ήπια έως μέτρια COVID-19 παραμένουν μολυσματικά για όχι περισσότερο από 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Άτομα με πιο σοβαρή ασθένεια, ή σοβαρή ανοσοκαταστολή ενδέχεται να παραμείνουν μολυσματικά για όχι περισσότερο από 20 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς που αναρρώνουν από την COVID-19 μπορεί να εξακολουθούν να έχουν ανιχνεύσιμο RNA του ιού SARS-CoV-2 σε δείγματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα για έως και 3 μήνες μετά την έναρξη της ασθένειας, αν και σε σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις και με πολύ μικρή πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα.

Αυτό δείχνει ότι είναι πιο έμπιστο κριτήριο εξόδου από καραντίνα το αν ο ασθενής έχει κάποιο σύμπτωμα COVID-19, παρά το αν βγαίνει θετικός σε ένα σχετικό τεστ. Έτσι τα άτομα που δεν είναι πλέον μολυσματικά δεν χρειάζεται να μένουν απομονωμένα και να αποκλείονται από την εργασία τους.

Η διάρκεια και η ισχύς της ανοσίας στον ιό SARS-CoV-2 παραμένει υπό διερεύνηση. Με βάση αυτά που γνωρίζουμε από άλλους ανθρώπινους κορονοϊούς, οι άνθρωποι φαίνεται να είναι ευαίσθητοι στην επανεμφάνιση του ιού για περίπου 90 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση. Μέχρι σήμερα, η επαναμόλυνση φαίνεται να είναι ασυνήθιστη κατά τις αρχικές 90 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της προηγούμενης λοίμωξης. Έτσι, για τα άτομα που ανάρρωσαν από μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2, ένα θετικό τεστ PCR χωρίς νέα συμπτώματα κατά τη διάρκεια των 90 ημερών μετά την έναρξη της ασθένειας πιθανότατα δείχνει απλά μια διαδικασία απόρριψης του ιικού RNA, παρά μια πραγματική επαναμόλυνση.

Εάν ένας ασθενής με COVID-19 παραμείνει ασυμπτωματικός κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 90 ημερών, τότε τυχόν επανεξέταση είναι απίθανο να αποφέρει χρήσιμες πληροφορίες, ακόμη και αν το άτομο είχε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Εάν ένας ασθενής με COVID-19 παραμείνει συμπτωματικός κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 90 ημερών και μια επανεξέταση αποκλείσει την πιθανότητα άλλης λοίμωξης πέραν του ιού SARS-CoV-2 (π.χ. γρίπη), τότε η απομόνωσή του μπορεί να δικαιολογηθεί, ιδιαίτερα εάν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά από στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Πηγές: iatropedia.gr, https://www.who.int, https://www.cdc.gov