Ανδρέου: Πρωτοπόρος στη ρομποτική και Ολυμπιακός στη ... φωλιά του ΠΑΟΚ

Βορειοελαδίτης και δη Ξανθιώτης, ο Ανδρέας Ανδρέου, κομμάτι δύσκολο να είναι οπαδός του Ολυμπιακού, αλλά υπάρχει και αυτό το “είδος” και ο άνθρωπος της ιστορίας μας έχει κάτι ξεχωριστό, αφού είναι πρωτοπόρος στην ρομποτική χειρουργική και μοναδικός στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, που απασχολεί πολλούς άνδρες που μπαίνουν στην ηλικία των -ήντα, με τη μέθοδο Rezum.

Ανδρέου: Πρωτοπόρος στη ρομποτική και Ολυμπιακός στη ... φωλιά του ΠΑΟΚ

O Aνδρέας Ανδρέου γεννήθηκε στην Ξάνθη και πριν καλά-καλά καταλάβει τι του συμβαίνει έγινε Ολυμπιακός, σε ηλικία 5 χρονών “πήγαινα στο νηπιαγωγείο με το φίλο μου, τον Βύρωνα όταν μου έκανε την ερώτηση “τι ομάδα εισαι;” και έμεινα εμβρόντητος, αφού δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν ομάδες. Ντράπηκα, ένιωσα άσχημα και πριν προλάβω να απαντήσω μου είπε επιτακτικά “Λοιπόν θα είσαι Ολυμπιακός, όπως κι εγώ”. Ε, από τότε παρακολουθώ τον Ολυμπιακό σε όλα τα σπορ, στις δύσκολες και στις καλές εποχές και φυσικά είμαι ευτυχής. Ζω μάλιστα στη φωλιά του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη και στο Διαβαλκανικό όπου έχουν καταλάβει ότι είμαι Ολυμπιακός και με μέμφονται γι αυτό. Ήμουν μάλιστα σε εφημερία όταν έφεραν τον Γκαρσία, επικράτησε πανικός στο νοσοκομείο, τότε που του πέταξαν το ρολό χαρτί και διακόπηκε το ματς”

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η θεραπεία «Rezum»

Ο 5χρονος Ολυμπιακός μεγάλωσε τελείωσε το Λύκειο στην Ξάνθη και το 1992 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου σπούδασε Ιατρική και ήταν στους 70 από τους 800 που πέρασαν τις εξετάσεις για να συνεχίσει, ενώ αργότερα πέρασε και από άλλο κόσκινο και από τους 4000 αποφοιτήσαντες ήταν στους 300 που πήραν ειδικότητα χειρούργου ουρολόγου, που σπανίζει στη Γαλλία, γι αυτό και κάνουν “εισαγωγή” από άλλες χώρες. Βλέπετε στη χώρα του κρασιού, όλοι μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο, αλλά παίρνουν πτυχίο μόνο αυτοί που κοπιάζουν.

‘Έγινε λοιπόν χειρουργός ουρολόγος και επειδή ήταν γκατζετάκιας, τον προσέλκυσε η ρομποτική που ήταν εν τη γενέσει της, γιατί του άρεσαν τα λέιζερ, οι κάμερες, τα ρομπότ. Έκανε 5 χρόνια ειδικότητα, μετά από 6ετή βασική εκπαίδευση και 3 χρόνια ήταν λέκτορας, κάτι σαν διευθυντής κλινικής στο Ρουέν, και στο Foche στο Παρίσι. Αφού έμεινε 17 χρόνια στην ξενιτιά επέστρεψε στην πατρίδα το 2009 “Γιατί αγαπάμε Ελλάδα και επειδή έκανα έρευνα αγοράς και διαπίστωσα ότι υπήρχε έλλειψη στην ειδικότητα μας. Μόνος ένας γιατρός υπήρχε στο Δημόσιο ο Θανάσης Μπέκος με τον οποίο είμαστε πλέον δίδυμο στο Διαβαλκανικό, ενώ συνεργάζομαι με το Ιατρικό της Αθήνας και με κλινικές στην Κύπρο”

Ας γυρίσουμε στα προσωπικά του, αφού μαζί με τις σπουδές έκανε και οικογένεια, με την Πένη με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά την τρίχρονη Εβελίν και την εξάχρονη Ελίζα. Κι εδώ είναι το …μελανό σημείο της ιστορίας μας, αφού η νύφη από τα Τρίκαλα(αν και η πεθερά είναι Ολυμπιακός), του έβαλε όρο “για να με νυμφευθείς πρέπει να φορέσεις έστω και για λίγο κασκόλ του ΠΑΟΚ στο γάμο σας. “Έκανα ελιγμό σαν το Σέστιτς, το φόρεσα για να χαρούν και δεν αλλαξοπίστησα. Τι να κάνω; την αγαπούσα και την αγαπώ”

Είχε δώσει εξάλλου τα διαπιστευτήρια του ως Ολυμπιακός, αφού το 1997 όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε στη Ρώμη την Ευρωλίγκα έκανε 120 χιλιόμετρα νυχτιάτικα από τη Ρουέν για να βρεθεί στην Αψίδα του Θριάμβου μαζί με άλλους 50 τρελαμένους Ολυμπιακούς που βρέθηκαν στο μνημείο. Ας είναι καλά ο Ναπολέων που την επομένη της νίκης του στο Αούστερλιτς είπε, απευθυνόμενος στο στράτευμά του: "Δεν θα επιστρέψετε στις εστίες σας, παρά μόνο περνώντας κάτω από αψίδες θριάμβων". Βέβαια η κατασκευή της δεν ολοκληρώθηκε γιατί ακολούθησε η αποτυχημένη εκστρατεία στη Ρωσία και η ήττα στο Βατερλό. Ξεκίνησε το 1806 και ολοκληρώθηκε το 1836. Αυτά για την ιστορία.

Να ξαναγυρίσουμε στην επιστήμη του, όπου με τη συνεχή επιμόρφωση του στο εξωτερικό έστησε στο Διαβαλκανικό το μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη τμήμα ουρολογίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, τις πέτρες και την υπερπλασία του προστάτη. Για την τελευταία περίπτωση, που ταλαιπωρεί χιλιάδες άνδρες “Πήραμε τον Ιούλιο μια αμερικάνικη τεχνική 5 χρόνων. Η υπερπλασία δυσκολεύει την ούρηση κι εμείς με έγχυση υδρατμών στον προστάτη μέσω κάμερας και ειδικό καθετήρα νεκρώνουμε τα πάσχοντα κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τους παράπλευρους ιστούς, συρρικνώνουμε τον προστάτη και ελευθερώνουμε την ουρήθρα. Έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από την κλασσική μέθοδο, δεν μπαίνει νυστέρι, απλά κάνουμε μέθη στον ασθενή και το μεσημέρι επιστρέφει υγιής στο σπίτι του. Κανένας δεν ξαναπαρουσίασε πρόβλημα την πενταετία που χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο και στην Αμερική έχει εγκριθεί από την FDA (οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων), αλλά και εδώ από τον ΕΟΦ. Η μέθοδος μάλιστα στην Αγγλία χρηματοδοτείται από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα δυο τελευταία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα την καλύπτουν οι ιδιωτικές ασφάλειες και εν μέρει ο ΕΟΠΠΥ. Η ζήτηση είναι μεγάλη, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί ιδιαίτερα. Μπορεί εξάλλου να γίνει η επέμβαση οπουδήποτε, αφού σε μια μεγάλη βαλίτσα μεταφέρουμε την πηγή ενέργειας, το σύστημα Rezum, απιονισμένο νερό, υδρατμούς. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν χρειάζονται μετά την επέμβαση χάπια και δεν επηρεάζεται η στυτική λειτουργία του άνδρα, δεν υπάρχουν σεξουαλικά προβλήματα”.