Τροφές με αντιηλιακή προστασία και επανορθωτική δράση

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντιηλιακή προστασία του οργανισμού με τη συνεχή παροχή θρεπτικών στοιχείων που μειώνουν τη φθορά και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του δέρματος.

Τροφές με αντιηλιακή προστασία και επανορθωτική δράση

Έχουμε δαιμονοποιήσει την έκθεση στον ήλιο ενώ δεν είναι ο εχθρός, η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε τον ήλιο για να επιβιώσουμε. Ο ήλιος είναι η πρώτη πηγή βιταμίνης D η οποία είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα, την πνευματική υγεία, το ορμονικό σύστημα, τον ύπνο και την υγεία των οστών.

Η ηλιακή ακτινοβολία ρυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό, βελτιώνει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων.
Γνωρίζατε ότι το πιο σημαντικό γεύμα για την αντηλιακή σας προστασία είναι το πρωινό;

Το δέρμα μας διαθέτει ένα ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την επανόρθωση από τη φθορά των ακτινών UV και έχει έναν ημερήσιο κύκλο παραγωγής που ενισχύεται από τη σταθερότητα του ρυθμού κατανάλωσης τροφής. Για αυτό, τώρα το καλοκαίρι, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στα γεύματα σας τις παρακάτω τροφές:

Ντομάτες

Οι ντομάτες αφθονούν το καλοκαίρι και αυτό όχι τυχαία καθώς το λυκοπένιο που περιέχουν ενισχύει την προστασία από το ηλιακό έγκαυμα. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που κατανάλωσαν ντομάτες και κυρίως μαγειρεμένη ντομάτα τις τελευταίες 10 εβδομάδες ήταν λιγότερο ευάλωτα στο ηλιακό έγκαυμα από εκείνα που δεν κατανάλωσαν.

Καρπούζι

Αν και οι ντομάτες είναι η πιο γνωστή πηγή λυκοπενίου, στο οποίο οφείλει και το κόκκινο χρώμα της, το καρπούζι περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Το λυκοπένιο απορροφά μαζί και UVA και UVB ακτινοβολία, βέβαια μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες για να γίνει φωτοπροστατευτική λόγω του βαθμού κινητικότητας. Μετά από το απαιτούμενο χρονικό διάστημα καθημερινής κατανάλωσης καρπουζιού το λυκοπένιο λειτουργεί ως φυσικό αντηλιακό, χωρίς, φυσικά να υποκαθιστά τη χρήση της αντηλιακής κρέμας, αλλά όσον αφορά την αντιγήρανση αυτή η έξτρα ώθηση δεν βλάπτει.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Καρύδια, σπόροι κάνναβης, chia, λιναρόσπορος περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα. Το ψάρι και τα αυγά είναι επίσης πλούσιες πηγές αυτών των αγαπημένων λιπαρών οξέων τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη φθορά από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Καρότα και φυλλώδη λαχανικά

Το σώμα μας μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το δέρμα. Σε έρευνα του 2007 βρέθηκε ότι το βήτα-καροτένιο παρέχει αντιηλιακή προστασία μετά από 10 εβδομάδες λήψης του. Τα καρότα, τα φυλλώδη λαχανικά όπως το κάλε και το σπανάκι είναι μια σπουδαία πηγή β-καροτένιου και μπορείτε να τα προσθέσετε ακόμα και στα πρωινά smoothies. Πιο ειδικά τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε ζεοξανθίνη που προστατεύει από το σχηματισμό ρυτίδων, την ηλιακή φθορά ακόμα και από τον καρκίνο του δέρματος.

Πράσινο τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει τη φθορά των κυττάρων από την ηλιακή ακτινοβολία UVA και προστατεύει την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα μας, προσδίδει συνοχή και σφριγηλότητα. Τα φλαβονοειδή που περιέχει μειώνουν τον αριθμό όγκων που διεγείρει η ακτινοβολία UV όπως έχει βρεθεί σε έρευνα στο εργαστήριο.

Σκόνη κακάο

Εάν ψάχνετε μια επιπλέον αφορμή για να καταναλώσετε την αγαπημένη σοκολάτα τότε την έχετε, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κακάο προλαμβάνουν την ηλιακή φθορά, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, βελτιώνουν την υφή και τη δομή του.

Σαρδέλες

Αυτό το μικρό αλλά δυνατό ψάρι είναι πλούσιο σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει την φθορά από την UVB ακτινοβολία. Είναι επίσης πλούσιο σε αμινοξέα που βοηθούν την επούλωση και επανόρθωση όπως επίσης και τα αντιφλεγμονώδη ωμέγα 3 που περιέχουν σε αφθονία.

Κουνουπίδι

Αν και συνιστώνται τα σκουρόχρωμα λαχανικά λόγω του μεγαλύτερου φορτίου αντιοξειδωτικών ωστόσο μην υποτιμάτε την αξία του κουνουπιδιού το οποίο είναι φυσικά αντιηλιακό λόγω της ιστιδίνης που περιέχει. Αυτό το αμινοξύ διεγείρει την παραγωγή ουροκανικού οξέος (urocanic acid) το οποίο απορροφά την UV ακτινοβολία.
Αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η Μεσογειακή Διατροφή που περιλαμβάνει ψάρι, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και λαχανικά βοηθά και προστατεύει από το μελάνωμα.

Η καλή υγεία είναι στη φύση μας!

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

www.anastasia-aslanidi.gr