Ο δήμος Αγίας Βαρβάρας «ντύνεται» με γκράφιτι

H Αγία Βαρβάρα είναι η μοναδική περίπτωση στην Αττική, όπου το γκράφιτι αποτελεί στρατηγική της δημοτικής Αρχής.

Ο δήμος Αγίας Βαρβάρας «ντύνεται» με γκράφιτι

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο δήμος των γκράφιτι. Όχι φυσικά γιατί είναι ο μοναδικός που διαθέτει τοιχογραφίες σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά γιατί η Αγία Βαρβάρα είναι η μοναδική περίπτωση στην Αττική, όπου το γκράφιτι αποτελεί στρατηγική της δημοτικής Αρχής.

Ο δήμαρχος Λάμπρος Μίχος έχει αποφασίσει να συνδυάσει το χρώμα μέσα στην πόλη με εικαστικές παρεμβάσεις αυτής της μοντέρνας τέχνης. Ξεκίνησε καλώντας φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μαθητές του Εικαστικού Κέντρου Τεχνών του δήμου, αλλά και πολίτες, να «ντύσουν» με γκράφιτι και φαντασία τους νέους κάδους απορριμμάτων, πριν αυτοί πάρουν τη θέση τους στις γειτονιές της Αγίας Βαρβάρας, ώστε να μετατραπούν σε μια πανδαισία χρωμάτων και εικαστικής έκφρασης. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, το ίδιο και ο ενθουσιασμός.

Και αμέσως μετά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα... Κάλεσε γνωστό γκραφίστα και του ζήτησε να «ντύσει» με γκράφιτι τρία κτίρια, στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά και νέους. Το μόνο που ζήτησε ήταν να απεικονίζουν κάτι που να συνιστά πηγή έμπνευσης για τον κόσμο και το αποτέλεσμα ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να «μετακομίσει» στην Αγία Βαρβάρα και η διάσημη «Γκερνίκα» του Πάμπλο Πικάσο, να μην στολίζει πλέον μόνο το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Μαδρίτης, αλλά και τον αθηναϊκό δήμο. Πρόκειται για μία απεικόνιση του πίνακα που ζωγράφισε ο Ισπανός καλλιτέχνης το 1937, όταν κατά τη διάρκεια του ισπανικού Εμφυλίου, βομβαρδίστηκε αυτή η πόλη, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί το 70% των κτιρίων της και να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι.

Ο διάσημος καλλιτέχνης δρόμου Same84, ο οποίος διαθέτει την εξουσιοδότηση από τον διεθνή Έλληνα μπασκετμπολίστα για να ζωγραφίζει τη μορφή του, έδωσε χρώματα στην ασπρόμαυρη «Γκερνίκα» και πάνω της πρόσθεσε δύο νεανικά πρόσωπα, το ένα με έκφραση ελπίδας και το άλλο με έκφραση αποφασιστικότητας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περάσει το μήνυμα ότι ακόμη και μετά από μία τέτοιου μεγέθους καταστροφή, η θέληση και οι ανεξάντλητες δυνάμεις του ανθρώπου, μπορούν να πάνε τον κόσμο μπροστά και να επαναφέρουν το χρώμα στη ζωή. Ο συνδυασμός με την απεικόνιση του Γιάννη, δημιουργεί περιθώρια για πληθώρα συνειρμών και ως ενότητα οι τρεις αναπαραστάσεις που ολοκληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα, εκπέμπουν στο σύνολό τους ένα αισιόδοξο μήνυμα.

«Πρόκειται για την περιοχή όπου ο δήμος μας αγόρασε το 2009 δύο οικόπεδα και εκεί θα φτιάξουμε ένα υπαίθριο γυμναστήριο. Θέλαμε λοιπόν να ντύσουμε την περιοχή και με εικαστικές παρεμβάσεις, που να αφορούν τους νέους και να απευθύνονται κυρίως σε αυτούς», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος και εξηγεί: «Οι τρεις τοίχοι διαθέτουν μια ενότητα και η μορφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενισχύει την στροφή στον αθλητισμό και ταυτόχρονα τιμάται ως προσωπικότητα που διαφημίζει την Ελλάδα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο συνδυασμός των τριών τοιχογραφιών με κυρίαρχο στοιχείο τον άνθρωπο και την αποφασιστικότητά του, δημιουργεί τους δικούς του συνειρμούς. Ο Same84 έχει διεθνή αναγνώριση και τη δικαιοδοσία από τον ίδιο τον Αντετοκούνμπο για να τον ζωγραφίζει».

Για το πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον της δημοτικής Αρχής για το γκράφιτι, ο κ. Μίχος μας λέει: «Εμείς αυτό που αρχικά θέλαμε και θέλουμε είναι να βάλουμε χρώμα στην πόλη μας. Και παράλληλα να παρακινήσουμε τους δημότες μας να συμμετέχουν σε αυτή την πανδαισία των χρωμάτων. Ο δήμος διαθέτει και μια Ακαδημία εικαστικών τεχνών, ενώ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έτσι όλα αυτά συνδυάστηκαν στις παρεμβάσεις που θελήσαμε να κάνουμε, αρχικά δίνοντας χρώμα στους γκρι κάδους και στη συνέχεια στην ίδια την πόλη».

Ο ίδιος λέει πως θα το συνεχίσει όλο αυτό και θα το επεκτείνει κι άλλο, αφού με χαρά διαπίστωσε πως υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και οι δημότες υποδέχθηκαν τα γκράφιτι με ενθουσιασμό. «Και όχι μόνο οι πολίτες της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και από άλλες περιοχές. Ήδη έρχεται κόσμος για να φωτογραφηθεί στο σημείο αυτό», λέει ο κ. Μίχος και στο τέλος προσθέτει: «Πλέον αυτά τα δύο δημοτικά οικόπεδα της Παλαιών Πατρών Γερμανού, όπου θα ανεγερθεί το υπαίθριο γυμναστήριο και υπάρχει από πάνω και μια παιδική χαρά, γίνονται τοπόσημο και με την επισκεψιμότητα που ήδη παρουσιάζει και από άλλες περιοχές, ξεφεύγει πλέον από τα όρια της πόλης μας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ