Επανεκκίνηση τουρισμού: «Ανοίγουμε και προσέχουμε»

Φορείς του ελληνικού τουρισμού καταθέτουν τις απόψεις τους για το καλοκαίρι στη χώρα μας, λίγο μετά την έξαρση του κορονοϊού.

Επανεκκίνηση τουρισμού: «Ανοίγουμε και προσέχουμε»

Η "φήμη" που έχουν χτίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, η στήριξη των εργαζομένων τους αλλά και η διατήρηση των καλών σχέσεων που έχουν με τους διεθνείς συνεργάτες τους, είναι μερικοί από τους λόγους που έδωσαν την ώθηση στους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου να πατήσουν το... κουμπί για την επανεκκίνηση των μονάδων τους, όπως σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς του τουρισμού.

Οι "ναυαρχίδες" του χώρου έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις που αφορούν την επαναλειτουργία τους, σε μια χρονιά ωστοσο που, όπως προσθέτουν οι αρμόδιοι φορείς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι αχαρτογράφητη, το οικονομικό αποτέλεσμα άγνωστο και τίποτα μέχρι τώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονικότητα.

Να τονιστεί πάντως ότι από τις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και την ίδια στιγμή ανοίγουν και τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, που είναι αυτά που υποδέχονται και το μεγαλύτερο όγκο τουριστών.

Μ. Κόνσολας: Η δυναμική που διαθέτει η χώρα, ως τουριστικός προορισμός, εξακολουθεί να είναι ισχυρή

«Η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι μονόδρομος, αλλά, ταυτόχρονα, είναι και μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Η δυναμική που διαθέτει η χώρα, ως τουριστικός προορισμός, εξακολουθεί να είναι ισχυρή». Αυτό επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, αναφορικά με την επανεκκίνηση του Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι «κάνουμε μια νέα αρχή ξεκινώντας βέβαια από χαμηλή βάση γιατί είναι δεδομένο ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά».

Με προτεραιότητα την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και των πολιτών ο κ. Κόνσολας σημειώνει ότι «θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Με αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε προνομιακή θέση, έτσι ώστε το 2021, να πετύχουμε την ολική επαναφορά».

Μάλιστα προτρέπει τους πάντες να κατανοήσουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουμε τον τουρισμό είναι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων ασφαλείας. «Ζούμε σε μια νέα κανονικότητα με νέους κανόνες τους οποίους οφείλουμε να σεβόμαστε. Όσο και αν είναι άβολοι, αυτοί οι κανόνες».

Στην παρέμβαση του ο κ. Κόνσολας εστιάζει στην ευθύνη που όλοι πρέπει να δείξουν και επισημαίνει, ότι «αν ο καθένας από μας κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με τις οδηγίες, σε σχέση με τα μέτρα, σε σχέση με τους κανόνες που έχουμε θέσει, δεν θα υπάρξει πρόβλημα». Αυτή τη χρονιά ας μετατρέψουμε την ασφάλεια σε συγκριτικό πλεονέκτημα του Υπουργείου Τουρισμού, συμπληρώνει ο κ. Κόνσολας. «Το 2020 ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να δώσει ένα δυναμικό "παρών", να επιβεβαιώσει τη δυναμική του. Η κυβέρνηση, γνωρίζει τις δυσκολίες αυτής της προσπάθειας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους για αυτό και με συγκεκριμένα μέτρα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση», υπογραμμίζει στην παρέμβαση του ο κ. Κόνσολας.

Αλέξανδρος Βασιλικός: Ανοίγουμε και προσέχουμε

Στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, με τη φράση «ανοίγουμε και προσέχουμε» περιγράφει την κατάσταση που βιώνει αυτή την περίοδο ο κλάδος. «Αυτή είναι πολύ συνοπτικά η περιγραφή του momentum στο οποίο βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός. Με πίστη στις δυνατότητές μας και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον άνθρωπο, είμαστε στην αφετηρία μιας πολύ δύσκολης και επίπονης προσπάθειας προκειμένου να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από τη φετινή σεζόν. Οι αβεβαιότητες όμως είναι πελώριες. Η πανδημία, αν και σε ύφεση, εξακολουθεί να υφίσταται και όσο δεν υπάρχει αποτελεσματική ιατρική απάντηση σε αυτή την παγκόσμια πρόκληση, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονικότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς ο κ.Βασιλικός υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη ούτε για την τουριστική κίνηση και συνακόλουθα ούτε για το πόσα ξενοδοχεία θα καταφέρουν να έχουν τις πληρότητες εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν. Το τοπίο είναι δυναμικό κι αλλάζει μέρα με τη μέρα». Ο κ. Βασιλικός εστιάζει στο ζήτημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων υπογραμμίζοντας ότι το ΞΕΕ με ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του είναι δίπλα στα μέλη του για την διαμόρφωση του εξειδικευμένου πρωτοκόλλου που αντιστοιχεί σε κάθε ξενοδοχείο, προκειμένου να μείνουμε όλοι ασφαλείς αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι. «Βεβαίως έχουμε να επιλύσουμε μια πολύ δύσκολη άσκηση. Η υγεία είναι πάνω από όλα και μένει να δούμε τι πραγματικά περιθώρια τουριστικής δραστηριότητας υπάρχουν», αναφέρει ο κ. Βασιλικός.

Περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση υπογραμμίζει, ότι τα νερά είναι αχαρτογράφητα και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, όπως λέει. «Είμαστε υποχρεωμένοι σε checks and balances όλο το διάστημα που έχουμε μπροστά μας και το μόνο που μπορώ να εκφράσω με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως οι Έλληνες ξενοδόχοι, για άλλη μια φορά, θα βάλουμε τα δυνατά μας γιατί ξέρουμε πόσο κρίσιμη είναι η σημασία της προσφοράς του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία. Δεν φτάνει να είμαστε εμείς σε καλή επιδημιολογική φάση. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών. Όπως επίσης δεν φτάνει να ανοίξουνε τα ξενοδοχεία όταν δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα των αεροπορικών πτήσεων και της σύνδεσής μας με μεγάλες αγορές» εξηγεί ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Πτήσεις και πληρότητες στα αεροπλάνα διαμορφώνουν τις πληρότητες στα ξενοδοχεία - «Μπαίνουν περισσότερες αγορές στο παιχνίδι»

Υπάρχουν κρατήσεις αυτή την περίοδο για την Ελλάδα; θα υπάρξει τουρισμός στους ελληνικούς προορισμούς; Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, γ.γ της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και εντεταλμένος σύμβουλος του Ομίλου Aldemar, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως όλα εξελίσσονται με το σταγονόμετρο, φαίνεται να μπαίνουν περισσότερες αγορές στο παιχνίδι και άρα θα υπάρξει κάποια κίνηση. Ζήτηση τώρα δεν υπάρχει, σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος, αλλά όταν αρχίσουν να πετάνε τα αεροπλάνα, τότε αυτό το γεγονός θα δημιουργήσει ζήτηση. Στην Γερμανία εβδομάδα με την εβδομάδα, παρατηρεί ο κ. Αγγελόπουλος, η κίνηση αυξάνεται και αυτό έχει την δική του αξία, συμπληρώνει.

Στην παραπάνω ερώτηση, ο Μιχάλης Βαμιεδάκης ιδρυτής της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Vita Hotels» και του ταξιδιωτικού πρακτορείου Deltanet Travel», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι σίγουρα θετικό το γεγονός πως τουλάχιστον ξεκινάει η τουριστική σαιζόν έστω και τυπικά για ψυχολογικούς λόγους». Ο προβληματισμός που υπάρχει στον τουριστικό κόσμο έχει να κάνει με τις προκρατήσεις που υπάρχουν και αν αυτές θα συνεχίσουν να παραμένουν ενεργές για το επόμενο διάστημα.

Όπως εξηγεί ο κ. Βαμιεδάκης μέχρι τις 15 και 20 Ιουνίου θα μπορούν οι πελάτες στις αγορές του εξωτερικού, πχ Γερμανία, να ακυρώσουν αυτές τις προ Covid 19 κρατήσεις χωρίς ακυρωτικά. Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις προβλέψεις για τις προκρατήσεις και πως αυτές θα εξελιχθούν σε ροή τουριστών στην Ελλάδα, είναι το επόμενο 15νθήμερο, όταν και θα αλλάξει το καθεστώς των ακυρωτικών. Εστιάζοντας στην μέχρι τώρα ροή των κρατήσεων, ο κ. Βαμιεδάκης αναφέρει ότι πράγματι είναι χαμηλή τώρα για την Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι αυτή η διστακτικότητα θα ξεπεραστεί στα μέσα Ιουλίου, όταν θα επιστρέφει στην πατρίδα τους το πρώτο κύμα επισκεπτών στη χώρα μας και θα μεταφέρουν τις πρώτες θετικές κριτικές στις πατρίδες τους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω Κωνσταντίνα Σβήνου τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο αριθμός των πτήσεων που θα φτάσουν εφέτος στην Ελλάδα θα καθορίσει και το νούμερο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που θα υποδεχτούν "επισκέπτες" στους ελληνικούς προορισμούς το επόμενο διάστημα. «Αυτή τη στιγμή» κανένα ξενοδοχείο δεν ξέρει τις πληρότητες που θα έχει την τρέχουσα τουριστική χρονιά, παρά τις όποιες κρατήσεις που εμφανίζονται στα συστήματα των κρατήσεων, σημειώνει η κ. Σβήνου, η οποία είναι και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ταξιδιωτικών γραφείων (FedHatta) Λύσσανδρος Τσιλίδης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τόσο το άνοιγμα των ξενοδοχείων, των τουριστικών γραφείων όσο και η έναρξη των πτήσεων είναι ένα "Restart στο οποίο προσπαθούμε να πάρουμε θέση για την έναρξη της δουλειάς μας». Ο κύριος Τσιλίδης κάνει λόγο για μια πτώση 80% του τουριστικού έργου και ζητά περαιτέρω μέτρα προστασίας των τουριστικών επιχειρήσεων. «Μπορεί να άνοιξαν κάποιες πτήσεις, αλλά δεν ίδια η πτητική δυναμική του παρελθόντος. πρόκειται για δειλά δειλά ανοίγματα», λέει. Στο σημείο αυτό και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου επισημαίνει ότι χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα για την αντιμετώπιση των τραυμάτων της τουριστικής βιομηχανίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ευθύνονται για την παρούσα κρίση οι ξενοδόχοι.

Κρήτη: Θα εξαρτηθούν πολλά από τη γερμανική αγορά

Εστιάζοντας στην Κρήτη, στον νησιωτικό προορισμό που προσελκύει τις περισσότερες αφίξεις κάθε χρόνο, ο κ. Βαμιεδάκης εκτιμά ότι το 1/3 των ξενοδοχείων θα μείνουν κλειστά εφέτος. Προς επίρρωση των παραπάνω ο κρητικός επιχειρηματίας σημειώνει, ότι η γερμανική αγορά, που είναι η κύρια για το νησί, με βάση τις πτήσεις που έχουν ανακοινωθεί, θα έχει άμεση επίδραση στη ροή των γερμανών τουριστών για την Κρήτη. «Πέρυσι ήλθαν από Γερμανία περίπου 900.000 επισκέπτες, ενώ εφέτος θα έχουμε από 150.000 έως 350.000 επισκέπτες στην καλύτερη περίπτωση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την αγωνία του για την τρέχουσα περίοδο, καθώς, όπως λέει, ακόμα θολό παραμένει το τοπίο από τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες. «Οι μεν κρητικοί ξενοδόχοι ρωτούν τους Tour Operator's, τι κόσμο θα στείλουν στο νησί, οι δε Tour Operator's απαντούν στους κρητικούς επιχειρηματίες, ανοίξτε και βλέπουμε». Σε κάθε περίπτωση η 1η Ιουλίου φαίνεται πως θα είναι καταληκτική ημερομηνία για όσους τελικά θα αποφασίσουν να ανοίξουν ή όχι τις μονάδες τους στο νησί, αλλά και το που θα κάτσει συνολικά η "μπίλια" των αφίξεων για την Κρήτη.

Πηγή: ΑΠΕ