Ο Φλόιντ, η Κου Κλουξ Κλαν και ο καταϊδρωμένος Τζόρνταν

Μιλάμε για τη χώρα στην οποία αστυνομικοί, που σκοτώνουν ανθρώπους σαν τον Τζορτζ Φλόιντ, διώκονται από το Σώμα και συντηρούνται από την Κου Κλουξ Κλαν έως ότου επιστρέψουν.

Ο Φλόιντ, η Κου Κλουξ Κλαν και ο καταϊδρωμένος Τζόρνταν

Ξαφνικά, ο Αμερικανός δεν μπορεί να αναπνεύσει. Μια ολόκληρη χώρα, μαζί και ο θρύλος Μάικλ Τζόρνταν ~τελευταίος και καταϊδρωμένος είν’ η αλήθεια~, ταυτίζεται ολοένα και περισσότερο με τον άτυχο Τζορτζ Φλόιντ. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται ότι είναι στη θέση του. Ή μήπως δεν το αισθάνονται;

Μιλάμε για τη χώρα που εξέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Αναφερόμαστε στη χώρα όπου δολοφονίες όπως αυτή του Τζορτζ Φλόιντ είναι συχνές στο καθημερινό δελτίο ειδήσεων ~καμια φορά απουσιάζουν και από αυτό ως ασήμαντες ειδήσεις.

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Κατηγορούμενοι και οι άλλοι τρεις αστυνομικού που γονάτισαν στο θύμα

Συντηρούνται από την Κου Κλουξ Κλαν

«Η Αμερική φλέγεται. Το σύνθημα “δεν μπορώ να αναπνεύσω” κυριαρχεί σε ολόκληρη της χώρα» διαβάζουμε. Κυριαρχεί όμως;. Διότι μιλάμε για τη χώρα στην οποία αστυνομικοί, που σκοτώνουν ανθρώπους σαν τον Φλόιντ, διώκονται από το Σώμα και συντηρούνται από την Κου Κλουξ Κλαν έως ότου επιστρέψουν. Εκεί όπου μπορείς ευκολότερα να αγοράσεις όπλο από το να ψωνίσεις ρούχα. Θα πει κάποιος, εύλογα, ότι κάτι γίνεται όμως στην Αμερική τις τελευταίες ημέρες.

Όντως. Ο λόγος έχει ίσως να κάνει με μια-δύο παραμέτρους αυτής της κατάστασης που βιώνει κατά πρώτο λόγο η Αμερική, κατά δεύτερο οι ανθρωπότητα. Παραμέτρους που καλό είναι να επισημαίνονται.

Η ύπαρξη βίντεο

Αν ο Φλόιντ είχε πέσει νεκρός με κάποιον άλλο τρόπο, ίσως οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές και η είδηση να μην είχε φτάσει καν στα αυτιά του Μάικλ Τζόρνταν. Ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκε και κυρίως ότι υπάρχει το βίντεο άλλαξαν τα δεδομένα. Η δύναμη της εικόνας είναι πραγματικά τρομακτική και λυγίζει ακόμα και αδιάφορους.

Ειδικά σε μια χρονική περίοδο που η Αμερική πραγματικά δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ο ένας λόγος είναι ότι θρηνεί τους νεκρούς της από τον κορονοϊό. Δυστυχώς, μια λίστα με νεκρούς που συνεχώς μεγαλώνει. Μέχρι τώρα περισσότεροι από 1,7 εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και περισσότεροι από 103.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δημοσκόπηση: Το 64% των Αμερικανών συμφωνεί με τις διαδηλώσεις

Σκοτώνει αργά και καθημερινά

Η δεύτερη παράμετρος που πρέπει να επισημανθεί είναι η κρίση που απλώνει στο πέρασμά του ο κορονοϊός. Η ανεργία σκοτώνει αργά και καθημερινά τους ανθρώπους. Έχει αυτό να κάνει με τα χρώμα του δέρματος; Αν ισχύουν οι στατιστικές, που λένε ότι η ανεργία στους μαύρους και στους ισπανόφωνους είναι διπλάσια του αντίστοιχου ποσοστού των λευκών, δύσκολα θα πειστεί ένα μαύρος ότι δεν έχει σχέση το χρώμα του δέρματος.

Ο ίδιος ο Τραμπ

Η τρίτη παράμετρος που εμμέσως πλην σαφώς προαναφέραμε είναι ο ίδιος ο Τραμπ. Ο κυβερνήτης μιλά για «ταραξίες» και «τρομοκρατικές οργανώσεις» όταν αναφέρεται στους διαδηλωτές.

Θα βρει τις ανάσες της;

Και το ερώτημα παραμένει: Η Αμερική πραγματικά δεν αναπνέει; Η Αμερική πραγματικά αισθάνεται ότι είναι στη θέση του Φλόιντ; Θα αισθάνεται το ίδιο όταν σβήσουν τα φώτα; Όταν ο κορονοϊός μάς εγκαταλείψει ~αμήν και πότε~ και η ανεργία επιστρέψει ~αν επιστρέψει~ σε προ κορονοϊού νούμερα, θα έχει το ίδιο πρόβλημα ή τότε θα βρει τις ανάσες της;

Τότε θα πρέπει ο Μάικλ Τζόρνταν και ο κάθε Τζόρνταν να φωνάζει ότι πρέπει να βρούμε τους ενόχους. Όταν οι Φλόιντ δεν θα πεθαίνουν μπροστά στην κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου.

ΥΓ. Όταν ο Λε Μπρον είχε κόντρα με τον Τραμπ, τότε ο Τζόρνταν βγήκε και εξέφρασε τη στήριξή του στον Τραμπ. Μόνο που το θέμα είναι ποιος και πότε κάνει το πρώτο βήμα. Ποιος σέρνει τον χορό.