ΗΠΑ: «Τέσσερα ελληνικά τάνκερ μεταφέρουν πετρέλαιο που έχει κλαπεί από τη Βενεζουέλα»

Ενημερώθηκαν οι εφοπλιστές των τεσσάρων ελληνικών τάνκερ - Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για συναλλαγές με Βενεζουέλα - Ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

ΗΠΑ: «Τέσσερα ελληνικά τάνκερ μεταφέρουν πετρέλαιο που έχει κλαπεί από τη Βενεζουέλα»

Ενα από τα εγκυρότερα ναυτιλιακά περιοδικά παγκοσμίως τo νορβηγικό Tradewinds, αποκαλύπτει ότι τέσσερα τάνκερ Ελληνων εφοπλιστών είναι στη μαύρη λίστα των αμερικανικών αρχών για συναλλαγές με την Βενεζουέλα. «Οι εν λόγω εταιρείες μεταφέρουν πετρέλαιο που ουσιαστικά έχει κλαπεί από τον λαό της Βενεζουέλας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τάνκερ Ελληνων εφοπλιστών (υπό ξένη σημαία) μπήκαν στην «μαύρη λίστα» SDN των ΗΠΑ καθώς φέρεται να έκαναν συναλλαγές με την Βενεζουέλα. Γεγονός που επιφέρει κυρώσεις, μετά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τάνκερ ανήκουν σε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα των Ελλήνων εφοπλιστών. Πρόκειται για τις εταιρείες Afranav Maritime Ltd με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd, καθώς και την Seacomber Ltd με έδρα την Ελλάδα, δεξαμενόπλοια των οποίων μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, Petroleos de Venezuela από τον περασμένο Ιανουάριο.

ΗΠΑ: Συγκέντρωση έξω από τον Λευκό Οίκο - 1.600 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον

Οι αμερικανικές Αρχές φέρονται να είχαν προειδοποιήσει τους Έλληνες εφοπλιστές

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του TradeWinds, το γεγονός πως τα τέσσερα τάνκερ μπήκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών, δηλώνει την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ στον ναυτιλιακό τομέα προκειμένου να επιβληθούν πιο αποτελεσματικά οι κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα. Στις 18 Μαΐου, το υπουργείου εξέδωσε αναλυτικό οδηγό 35 σελίδων που περιλαμβάνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ναυτιλιακές προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Την τελευταία εβδομάδα οι αμερικανικές Αρχές φέρονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα να προειδοποιούν του Έλληνες ιδιοκτήτες με κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχίσουν τις συναλλαγές με τη Βενεζουέλα. Στα τέλη Απριλίου, ελληνικό τάνκερ φαίνεται να βοήθησε τον μεγιστάνα της Βενεζουέλας, Γουίλμερ Ρουπέρτι να εισάγει 150.000 βαρέλια πετρελαίου προκειμένου να συμβάλει στο αποθεματικό της χώρας.

Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται την ώρα που πέντε επιπλέον ιρανικά τάνκερ έφθασαν στη Βενεζουέλα προκειμένου να παρέχουν προμήθειες στην καταρρέουσα οικονομία, έπειτα από συμφωνίες ανταλλαγής πετρελαίου με χρυσό.

Μπορεί ο Τραμπ να βγάλει τον στρατό στους δρόμους κατά των διαδηλωτών;

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τα ελληνικά τάνκερ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τέσσερις εταιρείες μπήκαν στη μαύρη λίστα επειδή διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές με τη Βενεζουέλα και ειδικότερα στον πετρελαϊκό τομέα της οικονομίας της λατινοαμερικανικής χώρας. Επιπλέον, το υπουργείο των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «αποκλεισμένο περιουσιακό στοιχείο» τα τέσσερα τάνκερ των εν λόγω εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων.

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας προς το συμφέρον του μη αναγνωρισμένου καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο είναι ανεπίτρεπτη και όσοι την διευκολύνουν ρισκάρουν να χάσουν την πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.

Πηγή: iefimerida.gr