Αμαλία Μεγαπάνου: Η κομψότερη «πρώτη κυρία», το «σκάσε Αμαλία» και το διαζύγιο με τον Καραμανλή

Ιστορίες με την Αμαλία Μεγαπάνου που πέθανε σε ηλικία 91 ετών και υπήρξε σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Αμαλία Μεγαπάνου: Η κομψότερη «πρώτη κυρία», το «σκάσε Αμαλία» και το διαζύγιο με τον Καραμανλή

«Έφυγε» σήμερα πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών η Αμαλία Μεγαπάνου, πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παντρεύτηκαν το 1951, στα πρώτα πολιτικά βήματα του Κ. Καραμανλή, αλλά η συμβίωση αποδείχτηκε δύσκολη μεταξύ τους και έτσι αναπόφευκτα χώρισαν με διαζύγιο το 1972.

Πρόκειται ίσως για την κομψότερη γυναίκα που πέρασε ποτέ από πλευρό Έλληνα πολιτικού. Ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, η Αμαλία αποτέλεσε ένα από τα σκαλοπάτια πάνω στα οποία πάτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όσο ακόμη ήταν στα πρώτα πολιτικά βήματά του.

Tο περίφημο «σκάσε, Αμαλία»

Μια από τις πιο δυσάρεστες ίσως στιγμές του ζευγαριού ήταν το περίφημο «σκάσε, Αμαλία!» το οποίο ξεστόμισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώ εκείνη στεκόταν πλάι του στο μπαλκόνι από όπου ο ίδιος θα έβγαζε πολιτικό λόγο. Ο πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή στάθηκε άτυχος, γιατί μίλησε πολύ κοντά στο μικρόφωνο και η φωνή του ακούστηκε παντού. Η ιστορία διαδόθηκε σε όλη τη χώρα και η ατάκα έχει περάσει στην ιστορία. Για πολλούς, συμβολίζει τη διαφορά στην καλλιέργεια και το κοινωνικό στάτους των συζύγων: η «κυρία» Αμαλία και ο «χωριάτης» Καραμανλής....

Σοκ στους κοσμικούς κύκλους

Πάντως η Αμαλία Μεγαπάνου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξαν αναμφίβολα από τα πλέον ισχυρά και γοητευτικά ζευγάρια. Αυτός, ο πανίσχυρος, λακωνικός, ασκητικός πολιτικός. Αυτή, μεγαλοαστή, καλλονή της εποχής και μετέπειτα συγγραφέας. Όταν τόλμησαν το 1970 να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου σε γαλλικό διακαστήριο, προκάλεσαν σοκ στους κοσμικούς κύκλους –και όχι μόνο– της Ελλάδας. Το διαζύγιο βγήκε δύο χρόνια αργότερα. Δεν έκαναν ποτέ παιδιά

Ύστερα από αυτόν τον γάμο παντρεύτηκε τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο. Έγινε γνωστή ως συγγραφέας με το όνομα Αμαλία Μεγαπάνου.

Πηγή: topontiki.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας