Κορονοϊός: Δύο νέα κρούσματα-Στους 179 οι νεκροί-Τσιόδρας: «Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα»

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού και τέσσερις θάνατους το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοίνωσε σήμερα (1/6) ο ΕΟΔΥ. 

Κορονοϊός: Δύο νέα κρούσματα-Στους 179 οι νεκροί-Τσιόδρας: «Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα»

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την σημερινή (1/6) ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ενώ τέσσερις συμπολίτες μας κατέληξαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.918 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων το 55.1% άνδρες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 179 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (75.0% άνδρες).

Από το σύνολο των 2.918 κρουσμάτων, 637 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1695 (58.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμαυπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 48 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι τα 76 έτη.

Τσιόδρας: «Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε την πρώτη του εμφάνιση μετά το συγκινητικό «αντίο» από τις τηλεοπτικές ενημερώσεις για τον κορονοϊό στη χώρα μας. «Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα. Να πούμε όχι στον φόβο, στον πανικό και στο στίγμα. Δίνουμε τη μάχη κατά του κορονοϊού όλοι μαζί και θα νικήσουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος απευθυνόμενος προς όλες και όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα, κάνοντας έναν απολογισμό της μάχης με τον κορονοϊό τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, ανέδειξε τη δυσκολία απόκτησης προστατευτικού εξοπλισμού στα πρώτα στάδια της επιδημίας, ενώ τόνισε πως οι τιμές ήταν πέντε φορές μεγαλύτερες, ενώ δεν υπήρχε αλληλεγγύη, καθώς ορισμένες χώρες εμπόδιζαν άλλες να αποκτήσουν υλικό.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα τεστ για τον κοροναϊό, λέγοντας πως στην πρώτη φάση της επιδημίας η Ελλάδα είχε δυνατότητα διενέργειας μόλις 800 τεστ την ημέρα, ενώ σήμερα μπορεί να διεξάγει έως και 10.000. Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν, τόνισε πως απέτρεψαν το ενδεχόμενο πίεσης του συστήματος Υγείας, καθώς χρησιμοποιήθηκαν μόλις 2,6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000.

Χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα ανακάλυψης εμβολίου, λέγοντας πως προϋπόθεση είναι να γίνει αποδεκτό και να μην επαναληφθεί ό,τι είχε γίνει το 2009 με την πανδημία, όταν είχαν εμβολιαστεί ελάχιστοι. Σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού στην Ελλάδα, είπε πως ο δείκτης μετάδοσης R0 την Κυριακή ήταν μόλις 0,3.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας