ΗΠΑ: Νέο κύμα επεισοδίων - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Μινεάπολη, Λος Άντζελες, Φιλαδέλφεια, Ατλάντα

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι ταραχές μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό. Για «πλιατσικολόγους» και «αναρχικούς» έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ. Επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε ΜινεάποληΛος ΆντζελεςΦιλαδέλφεια,  Λούιβιλ και Ατλάντα.

ΗΠΑ: Νέο κύμα επεισοδίων - Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Μινεάπολη, Λος Άντζελες, Φιλαδέλφεια, Ατλάντα

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σ΄ όλη την αμερικανική επικράτεια -και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασε για ακόμη μία φορά τις ταραχές που ξεσπούν σε ημερήσια βάση σε διάφορες πόλεις, κάνοντας λόγο για «πλιατσικολόγους» και «αναρχικούς».

«Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στους δρόμους της Μινεάπολης είναι μεγάλη τραγωδία. Η μνήμη του, όμως, ατιμάζεται από τους ταραχοποιούς, τους πλιατσικολόγους και τους αναρχικούς» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Απηύθυνε δε, έκκληση ώστε να υπάρξει «συμφιλίωση και όχι μίσος», ενώ ζήτησε να αποδοθεί «δικαιοσύνη και όχι χάος».

Νέες διαδηλώσεις το Σάββατο

Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και το βράδυ του Σαββάτου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στη Μινεάπολη.

Στην πόλη, όπου έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό, έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις της Εθνοφρουράς, ενώ οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, σε μία προσπάθεια μετριασμού του κύματος βίας.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν υιοθετήσει και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια, το Λούιβιλ και η Ατλάντα.

Συνελήφθη ο αστυνομικός

Το βράδυ της Παρασκευής, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη του αστυνομικού, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Στο επεισόδιο εμπλέκονται ακόμη τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται» ανέφερε, σε μία πρώτη αντίδραση, η οικογένεια του θύματος.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 46χρονος Αφροαμερικανός ξεψύχησε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Σύμφωνα με διάφορα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, ένας από τους αστυνομικούς πατούσε με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ο ίδιος βρισκόταν ακινητοποιημένος στο οδόστρωμα.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν τα τελευταία λόγια του 46χρονου, ο οποίος λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.

Πηγή: naftemporiki.gr