ΗΠΑ: Διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα για τον αδικοχαμένο Φλόιντ (vid & pics)

Το αστυνομικό τμήμα των τεσσάρων αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ παραδόθηκε στις φλόγες και εκκενώθηκε. Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα για τον αδικοχαμένο Φλόιντ (vid & pics)

Μία ακόμη νύχτα εμπρησμών βανδαλισμών και λεηλασιών, η τρίτη κατά σειρά, κύλησε στη Μινεάπολη, καθώς οι διαδηλωτές εξέφρασαν ξανά την οργή τους για τη βίαιη σύλληψη και τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού από λευκούς αστυνομικούς. Στη Μινεάπολη αναπτύχθηκε η εθνοφρουρά, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σικάγο, το Λος Άντζελες και το Μέμφις.

Το βίντεο, στο οποίο ο 46χρονος Αφροαμερικανός εικονίζεται ακινητοποιημένος στο έδαφος και ο αστυνομικός τον πατάει με το γόνατο στον λαιμό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως, ενώ το «δεν μπορώ να ανασάνω» («I can't breathe»), που ακούγεται να λέει ο Τζορτζ Φλόιντ, έχει γίνει σύνθημα στα χείλια εκατοντάδων χιλιάδων των διαδηλωτών.

Το περιστατικό ξυπνά μνήμες της υπόθεσης του Έρικ Γκάρνερ, ο οποίος επίσης πέθανε κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς, στη Νέα Υόρκη το 2014. Ο θάνατός του έγινε κραυγή ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και καταλύτης στο κίνημα Black Lives Matter.

Στη Μινεάπολη, το αστυνομικό τμήμα στο οποίο εργάζονταν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί εκκενώθηκε, αφότου πυρπολήθηκε. Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποπέμφθηκαν την Τρίτη από το σώμα. Οι διαδηλωτές ωστόσο επιμένουν στη σύλληψη και τη δίωξή τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα στείλει την Εθνοφρουρά να «κάνει τη δουλειά όπως πρέπει» αν ο δήμαρχος της Μινεάπολης δεν καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση. «Όταν αρχίζει λεηλασία, αρχίζουν και τα πυρά», διεμήνυσε.

Τα νέα επεισόδια ξέσπασαν παρότι ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλζ κήρυξε νωρίτερα χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά στην πολιτεία Μινεσότα για την αποκατάσταση της τάξης.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών ζήτησε χθες, Πέμπτη, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διερευνήσει τη συστηματική ανάρμοστη συμπεριφορά της αστυνομίας, μετά τις αυξανόμενες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Πηγή: naftemporiki.gr