Τσιόδρας: «Δέκα νέα κρούσματα, ένας καταγεγραμμένος θάνατος» (vid)

Στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα, ενώ οι νεκροί στη χώρα μας αυξήθηκαν στους 156.

Τσιόδρας: «Δέκα νέα κρούσματα, ένας καταγεγραμμένος θάνατος» (vid)

Κατά τη σημερινή (14/5) ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε:

«Δέκα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.770, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 610 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών. 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ενενήντα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 156. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα».

«Ο ιός θα βρίσκεται για αρκετό καιρό ανάμεσα μας»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά την ενημέρωση αναφέρθηκε στα όσα ισχυρίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ενδεχόμενο να υπάρχει ο ιός και μετά το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα είπε: «Όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε. Το ότι όλοι μαζί δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα εξακολουθεί να υπάρχει, ίσως και μετά το εμβόλιο. Η ιλαρά εξακολουθεί να υπάρχει».