Ο Τσιόδρας «χτυπάει καμπανάκι» για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους ανοιχτούς χώρους

Ο Σωτήρης Τσιόδρας «χτυπάει καμπανάκι» ώστε να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη... χαλάρωση όσον αφορά στα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Ο Τσιόδρας «χτυπάει καμπανάκι» για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους ανοιχτούς χώρους

«Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, δεν έχει τελειώσει ακόμη η πάλη με τον ιό». Με αυτά τα λόγια ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε κατά την απογευματινή ενημέρωση ότι δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού όσον αφορά τον κορονοϊό.

«Χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα, κατέγραψαν σταδιακή αύξηση των περιστατικών» σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επισήμανε και πρόσθεσε ότι «θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες από την αρχή της άρσης των μέτρων ώστε να δούμε αν τα καλά δεδομένα παραμένουν ίδια».

Βέβαια όπως τόνισε, αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εμάς τους ίδιους και τη συμπεριφορά μας. «Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας και γι' αυτό νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα υγιεινής και τις αποστάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα φαινόμενο συγχρωτισμού σε πλατείες τόνισε πως «οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν άγνοια κινδύνου και υποτίμηση της προσπάθειας που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κάλεσε τους πολίτες να αναζητούν εναλλακτική λύση για τη μετακίνηση τους -αν μπορούν - και να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επίσης όπως είπε «όταν πρέπει να τα χρησιμοποιούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν την υγιεινή των χεριών».

Στο σημείο αυτό, μίλησε και στην λανθασμένη χρήση μάσκας. «Είδα πολλά λάθη, όπου η μάσκα κάλυπτε μόνο το στόμα η μόνο το πιγούνι. Η χρήση μάσκας είναι σημαντικό να συνοδεύεται από αντισηπτικό και ένα σακουλάκι όπου θα μπορεί να αποθηκεύεται και να απορρίπτεται εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί. Αν δε χρησιμοποιείται σωστά κάνει κακό αντί για καλό» είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής και στην υγιεινή των χεριών. Όπως παρατήρησε «δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές με ανθρώπους που είχαμε να δούμε πολύ καιρό. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την υγιεινή των χεριών, ιδίως μετά από κάθε επαφή με άψυχα αντικείμενα όπως πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές και αλλά να μην ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας όταν γυρίζουμε στο σπίτι».

Επίσης αναφέρθηκε στους εξωτερικούς χώρους λέγοντας πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε αυτούς ιδίως όταν σημειώνεται υψηλός συγχρωτισμός. Συνέστησε ακόμα να αποφεύγουμε τις επαφές με πολλά και διαφορετικά άτομα την περίοδο αυτή και να παραμένουμε σε ένα δικό μας στενό φιλικό οικογενειακό εργασιακό κύκλο, προκειμένου να μην εκτιθέμεθα περισσότερο στον ιό.

Τόνισε τέλος ότι η επιτήρηση της υγείας μας, παραμένει εξαιρετικά σημαντική και οποιοδήποτε σύμπτωμα που παραπέμπει σε αυτά του κορονοϊού θα πρέπει άμεσα να μας κινητοποιεί.