Τηλεργασία στο Δημόσιο - Από πού θα ξεκινήσει

Θεσμοθέτηση τηλεργασίας στο Δημόσιο και μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων που ισχύουν λόγω κορονοϊού είναι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Τηλεργασία στο Δημόσιο - Από πού θα ξεκινήσει

Όλες οι προηγούμενες ημέρες καραντίνας επέβαλαν τη λειτουργία του Δημοσίου εξ αποστάσεως και το «πείραμα» αποδείχθηκε επιτυχημένο, όπως έχουν τονίσει ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», από τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης έχει κατατεθεί αίτηση για ένταξη στο ΕΣΠΑ -η οποία έγινε δεκτή και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της πρόσκλησης- με αντικείμενο την εισαγωγή της τηλεργασίας στο Δημόσιο.

Τα νέα δεδομένα και οι ανάγκες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας επιτάχυναν τις εξελίξεις και προσεχώς αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις τηλεργασίας στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Από πού θα ξεκινήσει η τηλεργασία στο Δημόσιο

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η σχετική μελέτη για τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου βαίνει προς ολοκλήρωση. Η νέα μέθοδος εργασίας θα αφορά σε πρώτη φάση κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται σε διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, καθώς κι εκείνους που εργάζονται στα τμήματα πληροφορικής, σε υπηρεσίες δηλαδή back office.

Ένα από τα ζητούμενα για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα είναι να βρεθούν εκείνες οι δικλίδες ασφαλείας που θα πλαισιώνουν την τηλεργασία, εξ ου και προκρίνεται το σενάριο κάποιες ημέρες τον μήνα να απαιτείται και η φυσική παρουσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους.

Ως προς το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξή του, θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες κάθε φορέα. Πάντως από τη Δευτέρα το 70% των δημοσίων υπαλλήλων θα επιστρέψει στο γραφείο του, στο πλαίσιο της επανόδου στην κανονικότητα. Σήμερα ο κ. Θεοδωρικάκος θα υπογράψει σχετική εγκύκλιο.

Αξιωματούχοι της διοίκησης αναφέρονται σε πολλαπλά οφέλη τής εξ αποστάσεως εργασίας για τους πολίτες -οι οποίοι μέσω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταχύτερα- αλλά και για το ίδιο το Δημόσιο που θα εξοικονομήσει πόρους.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του νομοθετικού πλαισίου, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές στην «Καθημερινή», θα ληφθούν υπόψη και συγκεκριμένες παράμετροι που αφορούν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι μητέρες με νεογέννητα, ενώ στην υλοποίηση της τηλεργασίας στο Δημόσιο εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά η χρήση της ψηφιακής υπογραφής, μέσω της οποίας θα μηδενιστεί η γραφειοκρατία, αφού όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά, καθώς και η δυνατότητα άντλησης όλων των απαραίτητων βεβαιώσεων και εγγράφων ηλεκτρονικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Πηγή: dikaiologitika