Χαρδαλιάς: «Δεν είναι αντίσταση, ούτε μαγκιά» - Ξεκινάει η Γ' Λυκείου στα σχολεία (vid)

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία μίλησε για τις συγκεντρώσεις στις πλατείες και τον ρόλο της αστυνομίας, το πλάνο για τα σχολεία και την επανεκκίνηση αυτών αρχής γενομένης από τη Γ' Λυκείου, αλλά και τις μετακινήσεις μεταξύ των νομών.

Χαρδαλιάς: «Δεν είναι αντίσταση, ούτε μαγκιά» - Ξεκινάει η Γ' Λυκείου στα σχολεία (vid)

Για τις συγκεντρώσεις στις πλατείες και τον ρόλο της αστυνομίας, το πλάνο για τα σχολεία και την επανεκκίνηση αυτών αρχής γενομένης από τη Γ' Λυκείου, αλλά και τις μετακινήσεις μεταξύ των νομών μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ο ιός είναι εδώ, γι' αυτό και η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά. Μην κάνουμε πισωγύρισμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και στη συνέχεια αναφέρθηκε ξανά στον συγχρωτισμό στις πλατείες:

«Συγκεντρώνονται στις πλατείες δίχως μέτρα προφύλαξης. Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας αλλά όλων μας. Η εκατόμβη νεκρών σε άλλες χώρες είναι φρέσκια ανάμνηση. Ούτε αντίσταση κάνουν, ούτε μαγκιά είναι. Ο κορονοϊός είναι δύσκολος αντίπαλος και δεν αντιμετωπίζεται από την αστυνομία. Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιστατικό του στρατιωτικού: «Είδατε πως από ένα πρόσωπο μολύνθηκαν άλλοι δέκα. Θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους και τους ανθρώπους τους».

Ξεκινάνε τα σχολεία

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε στη συνέχεια: «Εκδόθηκε υπουργική απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων, αρχής γενομένης από τη Γ' Λυκείου στις 11 Μαΐου.

Αναλυτικά…

Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση στο σχολείο. Να τηρούνται αποστάσεις. Καμία συγκέντρωση δεν θα γίνεται στο προαύλιο πριν από τα μαθήματα.

Οι σχολικές αίθουσες θα διαμορφωθούν κατάλληλα. Ένας μαθητής θα κάθεται ανά θρανίο, 15 μαθητές θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα. Η απόσταση μεταξύ των μαθητών θα είναι ίση με 1,5 μέτρο.

Θα υπάρχει διαχωρισμός των μαθητών και κατά τα διαλείμματα, όπου σταδιακή και με σειρά θα είναι η έξοδος στο προαύλιο. Την ώρα των διαλειμμάτων θα υπάρχει φυσικός αερισμός των αιθουσών. Θα απαγορεύονται τα παιχνίδια με την μπάλα. Εκτός από τη διαρρύθμιση των αιθουσών, το ίδιο θα συμβεί και με τους καθηγητές».

Μετακίνηση μεταξύ νομών

Όσον αφορά τη μετακίνηση μεταξύ των νομών, είπε: «Θα γίνεται μόνο για τρεις λόγους: τροφοδοσία, λόγους υγείας και επαγγελματική απασχόληση. Στις 18 Μαΐου αν όλα πάνε καλά θα επιτραπούν οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα. Στα νησιά θα δούμε εν καιρώ».