Τσιόδρας: «Εκτός ΜΕΘ 85 συμπολίτες μας, 33 διασωληνωμένοι και 1 θάνατος» (vid)

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Έχουμε 85 συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ, 33 παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ σημειώθηκε και 1 θάνατος στη χώρα μας. 

Τσιόδρας: «Εκτός ΜΕΘ 85 συμπολίτες μας, 33 διασωληνωμένοι και 1 θάνατος» (vid)

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε την Πέμπτη (7/5) για τα νεότερα όσον αφορά την έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Ανακοινώνουμε 15 νέα κρούσματα, τα οποία έφτασαν τα 2.678 στην Ελλάδα. Το 56% αφορά άνδρες. Τα 603 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Έχουμε 33 διασωληνωμένους συμπολίτες μας, με τους 8 να είναι γυναίκες. Μέσος όρος ηλικίας τα 67 έτη. Έχουμε και 85 ασθενείς που βγήκαν από τη μονάδα εντατικής θεραπείας. Έχουμε 1 θάνατο, το σύνολο φτάνει πλέον στους 148. Οι 40 από αυτούς αφορούν γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 75 έτη. Έχουν ελεγχθεί 90.043 δείγματα».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε νέα επιστημονικά δεδομένα, τονίζοντας πως είναι «πολύ απίθανο» να κυκλοφορούσε ο κορονοϊός στον κόσμο πολύ πριν από την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή πριν από τα τέλη του 2019.

Ακόμη σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.

«Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάστηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο», τόνισε.