Έρχεται νέα απόσυρση αυτοκινήτων - Τα κίνητρα - Ο στόχος για το 2030

Ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης που θα προβλέπει και την απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Έρχεται νέα απόσυρση αυτοκινήτων - Τα κίνητρα - Ο στόχος για το 2030

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει και την απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων με στόχο την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Όπως γράφουν σήμερα (7/5) «Τα Νέα» η κυβέρνηση προχωρά στη σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχηµάτων και στη µείωση των παλαιών βενζινοκίνητων, τουλάχιστον για τα µεγάλα αστικά κέντρα, µε παράλληλη ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, µέσω της παροχής σειράς κινήτρων.

Τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος αναµένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου να παρουσιάσουν σχέδιο νόμου με ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων και κινήτρων για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Στα κίνητρα περιλαμβάνονται μια χρηματική επιδότηση, απαλλαγές από τέλη κυκλοφορίας και από φόρους, οφέλη στις τιμές των πάρκινγκ και των διοδίων κ.α. που ήδη εφαρμόζονται από άλλες χώρες της Ευρώπης και αφορούν κυρίως ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οφέλη για αγορές ταξί και ελαφριών επαγγελματικών/ μικρών φορτηγών.

Ο στόχος είναι έως το 2030, το 30% των οχημάτων (περίπου ένα στα τρία) που θα πωλούνται να είναι plug-in υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά.