Τσιόδρας: «Έντεκα κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις - Δε μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού ο ιός»

Στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα την Τετάρτη (6/5), το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα, ενώ οι νεκροί στη χώρα μας είναι πλέον 147.

Τσιόδρας: «Έντεκα κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις - Δε μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού ο ιός»

Συνολικά 2.663 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τετάρτη (6/5).

Παράλληλα, τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 147, καθώς καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό.

Χθες είχαν ανακοινωθεί 2.642 κρούσματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 87.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από τους ασθενείς (21 επιπλέον), 36 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, ενώ 11 από αυτά αφορούν υγεινομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 68 ετών. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 82 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα θύματα, 137 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Δε μεταδίδεται ο ιός με το τσίμπημα κουνουπιών. Ελπίζουμε ο καλός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού να παίξουν ρόλο. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνιση και για άλλους ιούς, όπως αυτός του Δυτικού Νείλου. Για τον αθλητισμό, δεν πρέπει να... ξεθαρρέψουμε πέρα από τις ατομικές προπονήσεις».

Ειδικά για τη χρήση υφασμάτινης (μη χειρουργικής) μάσκας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε:

«Έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες για τη χρήση μάσκας. Οι χειρουργικές μάσκες είναι απαραίτητες μόνο στα νοσοκομεία. Η υφασμάτινη μάσκα δεν είναι επικίνδυνη αν χρησιμοποιείται σωστά, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει. Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, η μάσκα συγκρατεί περίπου 15-20% των επικίνδυνων σωματιδίων».