Άρση περιοριστικών μέτρων: Οι ημερομηνίες και οι νέοι κανόνες για μετακινήσεις, καταστήματα, σχολεία
Επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα, θα σημάνουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις. Ποια καταστήματα θα ανοίξουν και πώς θα λειτουργούν. Η δύσκολη απόφαση για τα σχολεία.
Η μέρα που εδώ και καιρό περιμένουν οι πολίτες, που υπομονετικά άντεξαν την καραντίνα, λόγω κορονοϊού έφτασε, καθώς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Θα ακολουθήσει εξειδίκευση των ανακοινώσεων από τους αρμόδιους υπουργούς.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η επόμενη μέρα θα είναι μια επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα και σε καμία περίπτωση στην προ κορονοϊού εποχή.
Όπως είπε τη Δευτέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας, με την έξοδο των πολιτών από τα σπίτια τους, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός.
"Η εισήγησή μας είναι η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό (πωλητές, ταμειακοί υπάλληλοι). Η μάσκα στην επόμενη φάση δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης και από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς", είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος τα SMS - Ανοίγουν μικρά καταστήματα
Όσον αφορά τις μετακινήσεις, από τις 4 ή τις 5 Μαΐου, θα μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς την χρήση sms ή την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν αυτό ισχύει μόνο εντός του νομού που κάποιος διαμένει ή αν θα μπορεί να μεταβεί και στο χωριό του.
Οι πολίτες θα μπορούν, επίσης, να ψωνίζουν και να καλλωπίζονται, καθώς στις 4 Μαΐου ανοίγουν κάποια καταστήματα, αλλά και τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και με υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. διευρυμένο ωράριο).
Τα καταστήματα λιανεμπορίου, που θα ανοίξουν από τις 4 με 5 Μαΐου, δεν θα έχουν τον περιορισμό των τετραγωνικών μέτρων, που υπήρχε για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Επιπλέον, από τις 4 Μαΐου θα επιτρέπεται η προπόνηση σε ατομικά αθλήματα.
Από τις 4 έως τις 11 Μαΐου επιστρέφουν σταδιακά όλα τα Μέσα Μεταφοράς με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα εφαρμοστούν διαφορετικές ώρες προσέλευσης, ώστε να "σπάσει" η κίνηση σε ώρες αιχμής.
Μετά τις 25 Μαΐου θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ, με το 1/3 των τραπεζιών και μόνο σε εξωτερικό χώρο, ενώ από 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με αυστηρά μέτρα προστασίας. Τα δωμάτια θα πρέπει να απολυμαίνονται και να μένουν κάποιες μέρες κενά, ενώ στα εστιατόρια των ξενοδοχείων θα επιτρέπονται λιγότερα άτομα.
Στόχος είναι ως τα μέσα Ιουνίου να ξεκινήσει ο εσωτερικός τουρισμός και από την 1η Ιουλίου να ανοίξουν και τα εποχιακά καταλύματα.
Η δύσκολη απόφαση για τα σχολεία
Να ανοίξουν σταδιακά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισηγήθηκε η επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, που όμως τόνισε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει η Πολιτεία.
Ερωτηθείς για την επιστροφή στη σχολική καθημερινότητα, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πρόκειται για μια επιστημονική πρόταση, που βασίζεται στο ότι ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει πολύ λιγότερο από τον κορονοϊό, ενώ τον μεταδίδει και λιγότερο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.
Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις για την πιθανότητα επαναλειτουργίας όλων των τάξεων. Το βέβαιο είναι ότι έστω για λίγες μέρες θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ' Λυκείου, ώστε να διεξαχθούν οι πανελλαδικές, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Kontra" τόνισε ότι κάθε βαθμίδα έχει τις ιδιαιτερότητές της: Επί παραδείγματι, είναι διαφορετικές οι ανάγκες που εμφανίζονται στο πανεπιστήμιο, και, ευκαιρίας δοθείσης, "σχεδόν το σύνολο του ακαδημαϊκού χώρου συντάχθηκε με την τηλε-εκπαίδευση, παρήγαγε ακαδημαϊκό έργο πολύ υψηλής ποιότητας. Άρα, υπό αυτήν την έννοια, δεν εμφανίζεται άμεσα αναγκαία η επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα", εκτίμησε ο υπουργός.
Όμως, πρόσθεσε "είναι άλλες οι ανάγκες της Γ' Λυκείου: Τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, έτσι ώστε, ακόμη και εκείνα τα παιδιά τα οποία δεν έχουν πάρα πολύ άμεση, ή γρήγορη, ή δυνατή πρόσβαση στο διαδίκτυο, να καλύψουν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί, να υπάρχει η ισότητα των όπλων όταν φθάσει η ώρα των πανελλαδικών". Από εκεί και πέρα βεβαίως, άλλες είναι οι ανάγκες του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων, του Λυκείου, και άλλες οι ανάγκες των παιδιών του Δημοτικού, διότι "τα παιδιά του Δημοτικού έχουν πολύ χαλαρότερη κατανόηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και ευθύνης, δύσκολα επιβάλλεις σε μικρά παιδιά τον τρόπο ζωής που θέλουμε να φέρουμε σε αυτήν τη νέα καθημερινότητα".
Άρα, συμπέρανε ο υπουργός, "είναι πολύ διαβαθμισμένα τα δεδομένα, είναι μια πολυ-παραγοντική εξίσωση. Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν. Θα ανοίξουν σταδιακά, κατά φάσεις, κατά τάξη. Είναι κρίσιμο το να μην συζητάμε για το αν θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά" τόνισε, εξηγώντας ότι "είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων, δεν είναι μόνο παιδαγωγικοί, δεν μπορούμε να πορευόμαστε με ένα υποβαθμισμένο παιδαγωγικό υπόδειγμα, ‘βρισκόμαστε σπίτι και εκπαιδευόμαστε από εκεί'". Είναι και το θέμα της ψυχικής υγείας των παιδιών, τα οποία «πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό χώρο του σχολείου, διότι σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, είναι κοινωνική αγωγή.
Οι εκκλησίες
Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού "ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο", όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
Μέσα μεταφοράς
Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πρώτο στοίχημα είναι η πύκνωση των δρομολογίων του Μετρό τις ώρες αιχμής και η μείωση της χρονοαπόστασης που σήμερα είναι περίπου 7,5 λεπτά. Στις οδικές συγκοινωνίες, σήμερα κυκλοφορούν περίπου 550-600 λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα και σταδιακά στόχος είναι να φτάσουμε και πάλι τα 1.000 που ήταν στους δρόμους της πόλης πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Για τη Θεσσαλονίκη ο στόχος είναι να φτάσουμε τα 350 λεωφορεία ενώ ενεργοποιείται άμεσα ο διαγωνισμός για τη μίσθωση περίπου 180 λεωφορείων.
Επί τάπητος είναι και το θέμα για τη διεύρυνση της ώρας ανοίγματος το πρωί για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τη Δευτέρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε τα καταστήματα να ανοίγουν στις 10 το πρωί.
Όσον αφορά τα τρένα, πρώτος στόχος στα τρένα θα είναι η πύκνωση των δρομολογίων, καθώς λόγω των μέτρων διεξάγεται περίπου το 10% του συνολικού μεταφορικού έργου. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει από την αρχή της πανδημίας εφαρμόσει αυστηρά πρωτόκολλα και στα τρένα το προσωπικό φορά υποχρεωτικά γάντια και μάσκες, ενώ συζητείται η χρήση και για του επιβάτες. Πάνω στα τρένα υπάρχουν παντού αντισηπτικά, αφαιρέθηκαν περιοδικά εφημερίδες, τα τρόφιμα που πωλούνται είναι μόνο συσκευασμένα και τα παράθυρα σε όσα τρένα υπάρχει η δυνατότητα είναι ξεκλειδωμένα. Παράλληλα εφαρμόζεται και επεκτείνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή ενώ ενθαρρύνονται οι επιβάτες να χρησιμοποιούν κάρτες και όχι χρήματα.
πηγή: news247.gr