Τσιόδρας: «Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το lockdown μέχρι να βρεθεί εμβόλιο!» (vid)

Στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα το Σάββατο (25/4), ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 16 νέα κρούσματα, ενώ οι νεκροί στη χώρα μας παραμένουν 130, αφού σήμερα δεν κατέληξε συνάνθρωπός μας. Τι είπε για το lockdown και για τις προσπάθειες για νέο εμβόλιο.

Τσιόδρας: «Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το lockdown μέχρι να βρεθεί εμβόλιο!» (vid)

Κατά τη σημερινή (25/4) ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε:

Καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα και κανένας νέος θάνατος. To σύνολο των θανάτων παραμένει 130 (34 γυναίκες) με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 90% των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα.

Διασωληνωμένοι είναι 47 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη (13 εξ αυτών γυναίκες). Το 89,4% εξ αυτών έχει υποκείμενο νόσημα.

Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι εξήλθαν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας 63 άτομα. Με τα 16 νέα κρούσματα, το σύνολο ανέρχεται σε 2.506. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν γίνει 63.087 εργαστηριακά τεστ για κορονοϊό.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε επίσης ότι δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι και σημείωσε ότι η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά απόψε για να αποφασίσει τα μέτρα άρσης των περιορισμών που θα προτείνει.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έδωσε ένα θετικό μήνυμα για το εμβόλιο, τονίζοντας πως σύμφωνα με ελβετική μελέτη ο ιός δεν θα εμφανίσει σημαντικές μεταλλάξεις τα επόμενα έτη.

«Οι κορονοϊοί εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις. Οι μικροδιαφορές στους ιούς μπορούν να αναλυθούν και να μας βοηθήσουν. Τέτοιες αναλύσεις μπορούν να μας πουν αν κάποιες ασθένειες συνδέονται μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:

«Υπάρχει αισιόδοξο μήνυμα για το εμβόλιο που θα είναι έτοιμο στο μέλλον, με την προϋπόθεση πως ο ιός θα μείνει έτσι όπως μείνει. Αν παραμείνουν δηλαδή έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη».