Η συλλογική ευθύνη του κάθε... Ρονάλντο

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη στιγμή που ο κορονοϊός άρχισε σταδιακά να παραλύει την καθημερινότητα της Ευρώπης και να επιβάλλει μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα.

Η συλλογική ευθύνη του κάθε... Ρονάλντο

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ισχυρότερης παγκόσμιας κρίσης των τελευταίων δεκαετιών έχουν αναδειχθεί νέοι τρόποι ζωής, αλλά και ήρωες, οι οποίοι έθεταν και συνεχίζουν να θέτουν καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο για την ασφάλεια του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου. Και μετά υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι δεν έχουμε τίποτα εναντίον του Πορτογάλου. Ο σούπερ σταρ της Γιουβέντους δικαίως ~και κατόπιν πολλής, προσωπικής δουλειάς σε όλη την καριέρα του~ θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. Αυτό ουδείς, φίλος ή πολέμιος του «CR7», μπορεί να το αναιρέσει. Ο χαρακτήρας όμως πίσω από τον ποδοσφαιριστή είναι άλλη υπόθεση. Ο άνθρωπος Κριστιάνο είναι ένα δημόσιο πρόσωπο που πολλοί αγαπάνε να μισούν ή ~για να είμαστε πιο ακριβείς~ είναι μια προσωπικότητα που προκαλεί πόλωση μεταξύ των ποδοσφαιρόφιλων.

Πέρα από το αδιαμφισβήτητα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο του, είναι σαφές στον καθένα ότι ο Πορτογάλος είναι ένας εγωπαθής νάρκισσος με ανάγκη να επιδεικνύει διαρκώς τον πλούτο, το σώμα του και τις ικανότητές του. Ωστόσο, ακόμα και αυτό δεν είναι πλήρως απωθητικό, ούτε κάτι για το οποίο πρέπει να του ασκείται κριτική για την απόδοσή του εντός γηπέδου (αν και φυσικά έχουμε εκφάνσεις και προεκτάσεις αυτού στο χορτάρι). Το πρόβλημα είναι ότι τώρα το μεγαλύτερο παιχνίδι της ανθρωπότητας δεν παίζεται στο γήπεδο και ο Ρονάλντο ~καλώς ή κακώς~ είναι μία από τις πιο σημαίνουσες και ισχυρές διασημότητες του 21ου αιώνα. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο λογαριασμός του στο Ίνσταγκραμ έχει τους περισσότερους ακολούθους παγκοσμίως (214 εκατομμύρια). Ασχέτως αν εμείς οι ίδιοι θαυμάζουμε τον Ρονάλντο ή ασπαζόμαστε τις απόψεις του, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που το πράττουν.

Μια τέτοια δυνατότητα επιρροής του πληθυσμού είναι εκπληκτικό έσοδο για διαφημίσεις, αλλά απαιτεί και υπευθυνότητα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως την κάθε ενδεχόμενη απερισκεψία ενός ακολούθου του Ρονάλντο θα την επιρρίψουμε στον ποδοσφαιριστή, αλλά ότι από πλευράς τουλάχιστον του ίδιου απαιτείται ιδιαίτερα προσεκτική μεταχείριση της δημόσιας εικόνας του, η οποία έχει τσαλακωθεί εν μέσω καραντίνας. Και αυτό συνέβη γιατί οι παροτρύνσεις του προς τους θαυμαστές του να παραμείνουν σπίτι και οι δηλώσεις του ότι στέκεται δίπλα στην Ιταλία και την Πορτογαλία αυτή τη δύσκολη στιγμή δεν συνοδεύτηκαν με πράξεις.

Μόλις σε μερικές μέρες ο Κριστιάνο βρέθηκε για δεύτερη φορά στο στόχαστρο δριμείας κριτικής, καθώς παραβρέθηκε σε πάρτι γενεθλίων της ανιψιάς του, μαζί με τη σύζυγό του, τη μητέρα του και αρκετά ακόμη άτομα, σε μία εποχή που ο συνωστισμός φυσικά είναι απαγορευτικός. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε βγει εκτός σπιτιού με τα παιδιά και τη σύζυγό του για περπάτημα στους δρόμους της Φούντσαλ.

Οι παπαράτσι της Πορτογαλίας δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη, με τον Ρονάλντο να προκαλεί αντιδράσεις για το σπάσιμο της καραντίνας. Μπορεί να μην είναι ακριβώς δίκαιο για τον Πορτογάλο να δέχεται τόση κριτική για τις κινήσεις του, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η επιρροή που ασκεί είναι τεράστια και σε περιόδους όπως αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Γι’ αυτό πέρα από την ατομική ευθύνη του καθενός, άνθρωποι σαν τον Ρονάλντο και τον κάθε... Ρονάλντο έχουν και μία συλλογική ευθύνη-αντίτιμο της φήμης και της δημοτικότητας.