Νέοι κωδικοί sms στο 13033 από 4 Μαΐου - Ποιους θα αφορά

Μελετάται η χρήση νέων κωδικών στο 13033 μετά από τις 4 Μαΐου μέχρι τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων για τις μετακινήσεις.

Νέοι κωδικοί sms στο 13033 από 4 Μαΐου - Ποιους θα αφορά

Με τη σταδιακή άρση των μέτρων που θα ανακοινωθούν στις 4 Μαΐου στόχος είναι να καταργηθεί σταδιακά και η υποχρέωση της αποστολής sms στο 13033 πριν από κάθε μετακίνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι πρόθεσή της κυβέρνησης είναι να φύγει από την καθημερινότητά μας το sms όταν θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται ξανά οι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο στη μεταβατική φάση να μπουν νέοι κωδικοί στο 13033 που ίσως αφορούν τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που θα χρειαστεί να προστατευθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα σενάρια είναι διάφορα, ωστόσο στόχος είναι κάποια στιγμή να καταργηθεί πλήρως το 13033, πιθανότατα προς το τέλος της άρσης των μέτρων.

Τι ισχύει σήμερα με τους κωδικούς μετακίνησης

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS στο 13033, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.