Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στο govgr ισοδυναμεί με γνήσιο υπογραφής

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν την ίδια ισχύ με έγγραφα που φέρουν βεβαίωση γνήσιου υπογραφής.

Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στο govgr ισοδυναμεί με γνήσιο υπογραφής

Οι αιτήσεις που συντάσσονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης έχουν την ίδια ισχύ τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη μορφή τους με έγγραφα που φέρουν βεβαίωση γνήσιου υπογραφής.

Η υπεύθυνη δήλωση που συντάσσεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης έχει την ίδια ισχύ, τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη μορφή της, με έγγραφο που φέρει βεβαίωση γνήσιου υπογραφής.

Η εξουσιοδότηση που συντάσσεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης έχει την ίδια ισχύ, τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη μορφή της, με έγγραφο που φέρει βεβαίωση γνήσιου υπογραφής του άρθρου 11 του ν. 2690/1999

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ – ΦΕΚ Τεύχος Α 84/13-04-2020

Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις

Άρθρο τριακοστό όγδοο.
Ρυθμίσεις για την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης

Στην από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83), επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του εικοστού τετάρτου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:

«Τα έγγραφα της παρ. 1 φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες:».

2. Η παρ. 1 του εικοστού πέμπτου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ο χρήστης της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες της, αφού προηγουμένως προβεί σε επιβεβαίωση της ταυτότητας του (αυθεντικοποίηση). Η επιβεβαίωση της ταυτότητας του (αυθεντικοποίηση) γίνεται μετά από επιλογή του χρήστη των κωδικών-διαπιστευτηρίων είτε της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), είτε των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) των πιστωτικών ιδρυμάτων όπως ορίζονται στο στοιχείο 1 της παρ. 1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013 (ΕΕ L 176), περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων τους, όπως ορίζονται στο στοιχείο 17 της παρ. 1 του άρθρου 4 του εν λόγω Κανονισμού, όταν τα υποκαταστήματα αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε η έδρα τους βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4261/2014 (Α’ 107) σε τρίτη χώρα, καθώς και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.».

3. Στο εικοστό έκτο άρθρο προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Οι αιτήσεις που συντάσσονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης έχουν την ίδια ισχύ τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη μορφή τους με έγγραφα που φέρουν βεβαίωση γνήσιου υπογραφής του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α’ 45).».

4. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του εικοστού έβδομου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:

«Η ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή σύμφωνα μετά οριζόμενα στο εικοστό τέταρτο άρθρο».

5. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του εικοστού έβδομου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:

«Η υπεύθυνη δήλωση που συντάσσεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης έχει την ίδια ισχύ, τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη μορφή της, με έγγραφο που φέρει βεβαίωση γνήσιου υπογραφής του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α’ 45).».

6. Στο τέλος της παρ. 5 του εικοστού εβδόμου άρθρου προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Οι αποδέκτες που λαμβάνουν την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση τεκμαίρεται ότι τελούν σε καλή πίστη ως προς την προέλευση της ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης από τον εκδότη της και ουδεμία ευθύνη υπέχουν ως προς τη γνησιότητα αυτής.».

7. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του εικοστού ογδόου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:

«Η εξουσιοδότηση που συντάσσεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης έχει την ίδια ισχύ, τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη μορφή της, με έγγραφο που φέρει βεβαίωση γνήσιου υπογραφής του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α’ 45).»

8. Στο τέλος της παρ. 5 του εικοστού ογδόου άρθρου προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Οι αποδέκτες που λαμβάνουν την ηλεκτρονική εξουσιοδότηση τεκμαίρεται ότι τελούν σε καλή πίστη ως προς την προέλευση της ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης από τον εκδότη της και ουδεμία ευθύνη υπέχουν ως προς τη γνησιότητα αυτής.»

Άρθρο τριακοστό ένατο.

Διεκπεραίωση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης των μέτρων δέουσας επιμέλειας

1. Κάθε φυσικό πρόσωπο δύναται, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, να αιτείται την άντληση από τα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές των φορέων του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 3979/2011 (Α’ 138), των δεδομένων που απαιτούνται για την εξακρίβωση και την επαλήθευση της ταυτότητας και των ετήσιων εισοδημάτων του σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 13 του ν. 4557/2018 (Α’ 139), καθώς και τη διαβίβαση αυτών στα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της επιλογής του. Για τους σκοπούς του παρόντος, ως «πιστωτικά ιδρύματα» νοούνται τα πιστωτικά ιδρύματα όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018, και ως «χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί» νοούνται οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της παρ. 3 του άρθρου 3 του ίδιου ως άνω νόμου

2. Η άντληση και η διαβίβαση των δεδομένων της παρ. 1 διενεργούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 47, 48 και 108 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, μετά από ειδική και ρητή συγκατάθεση του φυσικού προσώπου. Κατά την υποβολή της αίτησης της παρ. 1 παρέχεται η ρητή συγκατάθεση των φυσικών προσώπων, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την πρόσβαση, επεξεργασία και διατήρηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που είναι αναγκαία για την παροχή της υπηρεσίας της παρ. 1 από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης. Οι φορείς από τους οποίους αντλούνται τα δεδομένα δυνάμει συγκατάθεσης έχουν πρόσβαση στο σχετικό αρχείο που περιλαμβάνει την αίτηση και την παροχή συγκατάθεσης των αιτούντων φυσικών προσώπων.

3. Για τη χρήση της υπηρεσίας της παρ. 1 απαιτείται η αυθεντικοποίηση του φυσικού προσώπου με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

4. Τα δεδομένα που δύνανται να διαβιβαστούν σύμφωνα με την παρ. 1 περιλαμβάνουν ιδίως τα εξής:

α) ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο,
β) αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου,
γ) εκδούσα αρχή, χρόνο έκδοσης και κατά περίπτωση λήξης των στοιχείων της περ. β’,
δ) ημερομηνία και τόπο γέννησης,
ε) τηλέφωνο επικοινωνίας,
στ) ασκούμενο επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση,
ζ) Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ),
η) το μέγεθος και τις πηγές των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων του φυσικού προσώπου, όπως προσδιορίζονται στην πρόσφατη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος και
θ) διεύθυνση διαμονής.

Οι περ. α’ έως δ’ μπορούν να διαβιβάζονται αποκλειστικά για σκοπούς επιβεβαίωσης της αυθεντικότητας και της ισχύος του υποβληθέντος στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό εγγράφου πιστοποίησης ταυτότητας. Τα δεδομένα αυτά φυλάσσονται για σκοπούς τήρησης αρχείου από τα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στη μορφή στην οποία αντλήθηκαν, ώστε να διασφαλίζεται η αυθεντικότητά τους.

5. Για τον σκοπό του παρόντος το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης είναι αρμόδιο για τη διαλειτουργικότητα των επιμέρους Μητρώων των φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδίως των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

6. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της υπηρεσίας της παρ. 1, τον τρόπο και τη διαδικασία επιβεβαίωσης της ταυτότητας (αυθεντικοποίησης) των φυσικών προσώπων, τις κατηγορίες των δεδομένων που δύνανται να διαβιβάζονται, τη μορφή και το περιεχόμενό τους, την πρόσβαση των φυσικών προσώπων στην υπηρεσία της παρ. 1, τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφαλείας, καθώς και κάθε τεχνικό ή άλλο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.