Μεγάλη Παρασκευή: Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων - Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, τράπεζες, φαρμακεία

Δείτε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τη Μεγάλη Παρασκευή, πώς θα λειτουργήσουν το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου και ποια θα είναι ανοικτά την Κυριακή του Πάσχα και τι ισχύει για σούπερ μάρκεττράπεζες, φαρμακεία

Μεγάλη Παρασκευή: Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων - Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, τράπεζες, φαρμακεία

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημέρωσε για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Τόσο για σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου, όσο και για αύριο Μεγάλο Σάββατο καθώς και για τα καταστήματα που θα είναι ανοικτά την Κυριακή του Πάσχα. Δείτε τι ισχύει για σούπερ μάρκετ, τράπεζες, φαρμακεία.

Κλειστά θα είναι σήμερα τα κοιμητήρια, στο πλαίσιο των μέτρων της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κορονοϊό.

Μεγάλη Παρασκευή: Ο Επιτάφιος θρήνος και τα κάλαντα

Αναλυτικά:

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ενημερώνει ότι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έχει ως εξής:

-Μεγάλη Παρασκευή:

Οι υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) από 13:00-19:00. Τελικά δόθηκε παράταση ως τις 20.30!
Τα υπόλοιπα καταστήματα των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί με κρατική απόφαση έως τις 21:00.

-Μεγάλο Σάββατο:

Όλα τα καταστήματα λειτουργούν έως τις 20:00.

Την Κυριακή του Πάσχα οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία λειτουργούν κανονικά.

Κλειστές οι τράπεζες

Κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες αύριο, Μεγάλη Παρασκευή καθώς η συγκεκριμένη μέρα περιλαμβάνεται στις τραπεζικές αργίες σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Κλειστά τα φαρμακεία

Τα φαρμακεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής και της Δευτέρας του Πάσχα πλην των διημερευόντων και των διανυκτερευόντων από τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Με το υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου 2012/17.5.219 έγγραφο του ΠΦΣ, δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν. 4613/2019 (ΦΕΚ Α' 78/24.5.2019) με το οποίο αντικαταστάθηκε το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 1963/1991, ορίζεται απαγόρευση λειτουργίας των φαρμακείων κατά τις αργίες. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι:

«1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 9 του ν.1963/1991 (Α' 138), αντικαθίσταται ως εξής: «Τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων: την 25η Μαρτίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, τη 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης».

Με βάση αυτή τη διατάξεως προβλέπεται σαφής, ρητή και απόλυτη απαγόρευση λειτουργίας των φαρμακείων (και των διευρυμένων) σε όλες τις αναφερόμενες στην διάταξη αργίες, πλην φυσικά των φαρμακείων που έχουν οριστεί να διημερεύουν και να διανυκτερεύουν τις ημέρες αυτές.