Συμφωνία Σαββίδη - Τεχνικής Ολυμπιακής για το Πόρτο Καρράς για 205 εκατ. ευρώ

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ίσως και ωρών, ενδέχεται να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες, τυπικές διαδικασίες γύρω από τo deal αγοράς του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, μετά την καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών.

Συμφωνία Σαββίδη - Τεχνικής Ολυμπιακής για το Πόρτο Καρράς για 205 εκατ. ευρώ

Το εμβληματικό συγκρότημα αναμένεται να περάσει στην πλευρά Σαββίδη έναντι τιμήματος 205 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα καταβληθεί για την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιόπιστες πηγές, απομένουν «οι τελευταίες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, τυπικού χαρακτήρα, για να οριστικοποιηθεί το deal, οι οποίες πιθανώς θα διευθετηθούν και εντός της ημέρας», και μέσα στις επόμενες 24 ώρες αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς της Belterra Investments Ltd του ομίλου Σαββίδη.

Δεν προχωρά, λόγω κορονοϊού, η συμφωνία Σαββίδη - Στέγγου για το «Πόρτο Καρράς»!

Ήδη, η Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Στέγγου, ανακοίνωσε -κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- ότι ολοκληρώθηκαν κατ' αρχήν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της θυγατρικής της, «T.O. International Holding Ltd», και της πλευράς Σαββίδη, σχετικά με την πώληση μετοχών της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε» και αναμένεται κατ' αρχήν η άμεση σύναψη της συναλλαγής.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμα ότι η μεταξύ τους συναλλαγή περιλαμβάνει και τις μετοχές των θυγατρικών εταιριών «Κτήμα Πόρτο Καρράς Α.Ε», «Πόρτα Καρράς Γκολφ Α.Ε.», «Πόρτο Καρράς Μαρίνα Α.Ε.» και περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη λειτουργία της «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ» (καθώς και των μετοχών όλων των παραπάνω εταιρειών που ανήκουν σε συνδεδεμένα με την εισηγμένη εταιρεία πρόσωπα).

Παράλληλα, στους όρους της σχεδιαζόμενης συναλλαγής στο παρόν στάδιο περιλαμβάνονται η διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων (full due diligence) από την αγοράστρια και η παροχή συνήθων εγγυοδοτικών δηλώσεων των πωλητών, τα οποία ενδέχεται να έχουν επίπτωση στο τίμημα.

Η πανδημία δεν ανέκοψε την «όρεξη» για επενδύσεις στον τουρισμό

Όπως επισήμαναν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές, παρά τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού και τους φόβους για τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσουν τον τουρισμό και στην Ελλάδα, η πλευρά Σαββίδη διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού.

Έτσι, παρά την αρχικά αρνητική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ και την απόρριψη της προσφοράς του, ο ομογενής επιχειρηματίας επανήλθε με νέα βελτιωμένη πρόταση πριν από λίγες ημέρες, η οποία οδήγησε κατά τα φαινόμενα στο αίσιο αποτέλεσμα. Κατά τις ίδιες πηγές, στο πλαίσιο του αυξημένου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία για τον τομέα του τουρισμού, η απόκτηση του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που καλύπτει έκταση άνω των 17.600 τετραγωνικών και διαθέτει τη μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα, βρισκόταν ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι η νέα συμφωνία υπογραμμίζει το ενδιαφέρον του επιχειρηματία για τον τουριστικό κλάδο. Ήδη, έχει αποκτήσει, μέσω μίσθωσης για περίοδο 40 ετών, το ιστορικό ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» στη Θεσσαλονίκη, που πρόσφατα ανακαινίστηκε, ενώ στην κατοχή του έχει περιέλθει για διάστημα 99 ετών, με παραχώρηση, έκταση 230 στρεμμάτων στο Παλιούρι της Χαλκιδικής (όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ), προς αξιοποίηση επίσης στον τουριστικό τομέα. Με τις επενδύσεις αυτές, ο όμιλος -με βάση το capacity σε κλίνες και τα επενδεδυμένα κεφάλαια- αναβαθμίζει αισθητά τη θέση του στο «κλαμπ» της ξενοδοχίας και του τουρισμού στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η αποτίμηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που είχε πραγματοποιηθεί από την πλευρά Στέγγου το 2018 (όταν τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά), προσδιόριζε την αξία του γύρω στα 395 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά Σαββίδη το είχε αποτιμήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή:ΑΜΠΕ