Πάσχα 2020: Ανοιχτά σήμερα (12/4) τα καταστήματα τροφίμων -Ωράριο Λειτουργίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Το Ωράριο Λειτουργίας των καταστημάτων για σήμερα Κυριακή των Βαΐων και τη Μεγάλη Εβδομάδα εν όψει Πάσχα - Η διαφοροποίηση που δεν θα ισχύσει για τη Μεγάλη Παρασκευή

Πάσχα 2020: Ανοιχτά σήμερα (12/4) τα καταστήματα τροφίμων -Ωράριο Λειτουργίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ανοικτά θα είναι σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, 12 Απριλίου (12/4) τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν από τις 10:00π.μ μέχρι τις 8:00μ.μ..

Επίσης των ωράριο λειτουργίας κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, διαμορφώνεται ως εξής:

  • 07:00 π.μ. έως 09:00 μ.μ., από την Μεγάλη Δευτέρα έως την Μεγάλη Παρασκευή
  • 07:00 π.μ. έως 08:00 μ.μ., το Μεγάλο Σάββατο.

Το ωράριο λειτουργίας ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η Μεγάλη Παρασκευή

Ειδικά για φέτος και σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τη Μεγάλη Παρασκευή, δεν θα εφαρμοστεί το άρθρο 3 ν. 435/1976. Πρόκειται για το άρθρο που υποχρέωνε τα καταστήματα να ανοίγουν στις 13.00. Αντίθετα, τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να ανοίξουν την Μεγάλη Παρασκευή εντός του εθνικού πλαισίου ωραρίου που αναφέρεται παραπάνω.

Η τήρηση του ωραρίου είναι υποχρεωτική. Όμως σύμφωνα με την παρ. 8 της Εγκυκλίου 33652/27-3-2020 του Υπουργείου Ανάπτυξης, το καθοριζόμενο ωράριο έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα μόνο για τα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, όχι για τα μικρά καταστήματα τροφίμων.

Φυσικά, οι διατάξεις περί ωραρίου της Μεγάλης Εβδομάδας εφαρμόζονται μόνο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές. Αυτό έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με τις υφιστάμενες Υπουργικές Αποφάσεις.

Οι κλειστές επιχειρήσεις

Άλλωστε κλειστές έως τις ‪27 Απριλίου θα παραμείνουν όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν κλείσει προσωρινά για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η απόφαση δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ. Από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ‘ οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.

Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων. Επίσης, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ). Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων. Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Αυτών που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops- in-a-shop). Που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά. Εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.