Τσιόδρας: Ξεπέρασαν τα 2.000 τα κρούσματα - Τι είπε για καπνιστές και Ρομά (vid)

Στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 56 νέα κρούσματα, ενώ οι νεκροί στη χώρα μας έφτασαν τους 90.

Τσιόδρας: Ξεπέρασαν τα 2.000 τα κρούσματα - Τι είπε για καπνιστές και Ρομά (vid)

Κατά τη σημερινή (10/4) ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε 56 νέα κρούσματα, ενώ οι νεκροί στη χώρα μας είναι πλέον 90.

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Ελλάδα - Οι νομοί χωρίς κρούσματα (upd - χάρτης)

Τα συνολικά κρούσματα κορoνοϊού στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις 2.000 και έφτασαν τα 2.011. Από τους πάσχοντες 77 είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας και έχουν μέση ηλικία τα 67 έτη. Το 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

Το 57% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες. Από τους νοσηλευθέντες 15 έχουν πάρει εξιτήριο.

Από τα κρούσματα 525 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ τα 736 είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα έχουν διενεργηθεί συνολικά 34.432 έλεγχοι.

Αναφερόμενος στους Ρομά, ο κ. Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση να μη γίνονται στόχος μίσους στο πλαίσιο της πανδημίας. «Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους σε αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, για φόβο, για διχασμό. Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την επιδημία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη», τόνισε με αφορμή τα πολλαπλά κρούσματα στον οικισμό στη Λάρισα που τέθηκε σε καραντίνα.

Στο κατά πόσο το κάπνισμα σχετίζεται με τον κοροναϊό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Το κάπνισμα είναι δυνητικά παράγοντας κινδύνου», είπε κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες.

Όπως εξήγησε μάλιστα, από τη Δευτέρα θα υπάρχει και σχετική καταγραφή των κρουσμάτων που καπνίζουν, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι το κάπνισμα σχετίζεται με την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ερευνητές της κλινικής «Mayo» στις ΗΠΑ, το κάπνισμα φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης, ενώ το κόψιμο του τσιγάρου ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες αντίστασης στον κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, βάσει των στοιχείων από την Κίνα, ενώ η θνητότητα του φονικού ιού αγγίζει το 2% στον γενικό πληθυσμό, για τους ασθενείς με πνευμονοπάθειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 6%.

Διαβάστε ακόμη:

Ανησυχία για τα κρούσματα κορονοϊού σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα - Κλείνουν οι λαϊκές στη Θεσσαλία

Ο θηλυκός «Τσιόδρας» κερδίζει τους Σέρβους (vid)