Tσιόδρας: Μειώθηκαν τα νέα κρούσματα - Έξι νέοι θάνατοι τη Δευτέρα (6/4) (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε μόνο 20 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα – Στα 1.755 στο σύνολο – 79 οι νεκροί μέχρι σήμερα στη χώρα.
Με τα στοιχεία που παρουσίασε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας τη Δευτέρα (6/4) υπάρχει μείωση στα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.
Ανακοίνωσε μόλις 20 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με το σύνολο να φτάνει τα 1.755. Από τους πάσχοντες 90 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Από αυτά το 79% είναι άντρες, ενώ το 71% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Από την άλλη, 9 άτομα εξήλθαν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, έχουν διενεργηθεί 26.193 εργαστηριακοί έλεγχοι.
Τη Δευτέρα (6/4) καταγράφηκαν 6 νεκροί με το σύνολο να φτάνει τους 79 στην Ελλάδα. Από αυτούς οι 23 ήταν γυναίκες.
Τα 361 κρούσματα συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ 655 σχετίζονται με ένα άλλο κρούσμα.
«Ο κορονοϊός έχει σταματήσει τα πάντα. Ο ιός έχει διαμορφώσει έναν διαφορετικού τύπου φόβο, που δύσκολα ελέγχεται. Ο ιός απαιτεί συμμόρφωση με δύσκολα μέτρα που λαμβάνονται με επιστημονικά κριτήρια. Φαίνεται πως με τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες επιβραδύνεται η κατάσταση με τα κρούσματα και τους νεκρούς», είπε ο κ. Τσιόδρας.
Ο λοιμωξιολόγος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσβολή των νέων από τον Covid-19: «Το 25% είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα 19-50 ετών στην Ιταλία, το 33% αφορά ανθρώπους κάτω των 44 ετών στη Γαλλία, ενώ στις ΗΠΑ το 29% αφορά ηλικίες 20-44 ετών.
Στην πατρίδα μας, στο σύνολο των κρουσμάτων, το 45% είναι 40-64 ετών, το 31% ηλικίες 18 έως 39 ετών και μόλις 2,8% παιδιά».
Όσο για τους σπάνιους θανάτους σε αυτές τις ηλικίες, είπε πως «αποφάσισα να σας εξηγήσω αυτό που λένε "παθογένεια της νόσου", πέραν της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων, τι άλλο υπάρχει και αυτοί οι άνθρωποι νοσούν. Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα για ειδικά γονίδια, όπως εκείνο του "γονιδίου υποδοχέα" που χρησιμοποιεί ο ιός για να επιτεθεί. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό μπορούν να κάνουν την πόρτα λίγο πιο ανοιχτή ή λίγο πιο κλειστή. Υπάρχει μια ουσία, ο επιφανειοδραστικός παράγοντας, που βοηθάει τον πνεύμονα να εκτίθεται και να διασπάται. Μπορεί γρήγορα να εξαντλείται στους ασθενείς με κορονοϊό» και πρόσθεσε:
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η άμυνά μας ανταποκρίνεται στον ιό. Σε μερικούς λίγους νέους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής. Αν ελαττώσουμε την πιθανή έκθεση στον ιό στο ελάχιστο, είναι πολύ πιθανό να πάμε καλά».