Bill Gates: Έτοιμος να χάσει δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση του κορονοϊού (vid)

Ο Bill Gates επιβεβαίωσε πως θα επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να χτιστούν οι κατάλληλες δομές για την έρευνα και ανάπτυξη τουλάχιστον 7 υποψήφιων εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Bill Gates: Έτοιμος να χάσει δισεκατομμύρια για την καταπολέμηση του κορονοϊού (vid)

Για ακόμα μία φορά, ο Bill Gates είναι έτοιμος να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη με σκοπό να στηρίξει έρευνες προς όφελος της Ανθρώποτητας. Η φιλανθρωπική δράση του ιδρύματος Bill & Melinda Gates είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, οπότε θα ήταν μάλλον περίεργο να μη βλέπαμε κάποια ενέργεια από μέρους τους για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του με τον Trevor Noah, ο Bill Gates επιβεβαίωσε πως θα επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να χτιστούν οι κατάλληλες δομές για την έρευνα και ανάπτυξη τουλάχιστον 7 υποψήφιων εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, με την ελπίδα ότι 1 ή 2 από αυτά θα κριθούν αποτελεσματικά και κατάλληλα για χρήση. Τόνισε, επίσης, ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων, αλλά αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο η έλλειψη χρόνου για τον κόσμο μας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδρυμα του Bill Gates θα ασχοληθεί με την έρευνα για κάποιο εμβόλιο και από αυτήν την τεχνογνωσία πηγάζει η (συγκρατημένη) αισιοδοξία του. Θεωρεί, μάλιστα, ότι έχει την πολυτέλεια (βλ. χρήμα) για να κινηθεί με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις των χωρών, καθώς μπορεί να αντέξει το χτίσιμο των εργοστασίων και τα έξοδα που θα ακολουθήσουν έτσι ώστε μόλις βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο να ξεκινήσει άμεσα η μαζική παραγωγή του.

Το ίδρυμά μας έχει πολύ μεγάλη εμπειρία επάνω στις μολυσματικές ασθένειες, είχαμε προβλέψει το ενδεχόμενο κάποιας επιδημίας, και γι’ αυτό είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι για να χρηματοδοτήσουμε και να στηρίξουμε τις προσπάθειες για υποψήφια εμβόλια.

Παρά το γεγονός ότι στο τέλος θα καταλήξουμε με ένα ή δύο το πολύ εμβόλια, εμείς θα χτίσουμε εργοστάσια και για τα επτά υποψήφια εμβόλια έτσι ώστε να μη χάσουμε χρόνο. Δεν θέλουμε πρώτα να βρούμε το εμβόλιο και μετά να αρχίσουμε να χτίζουμε το εργοστάσιο, αλλά να είμαστε κατευθείαν απόλυτα έτοιμοι.

Προφανώς θα χαθούν μερικά δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή αυτών των υποδομών που δεν θα επιλεχθούν τελικά επειδή θα υπάρχει κάτι καλύτερο. Στην κατάσταση που είμαστε, όμως, τα λίγα δισεκατομμύρια δεν είναι τίποτα μπροστά στα τρισεκατομμύρια που θα χαθούν σε βάθος χρόνου. Ακόμη και αν κάνουμε τα σωστά πράγματα και όλα πάνε καλά, από το καλοκαίρι μπορεί να επανέλθει σε λειτουργία η οικονομία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι τα πάντα φυσιολογικά. Ο κόσμος θα είναι ανήσυχος και ίσως καταλήξουμε να φοράμε μάσκες ακόμα και σε ανοικτό χώρο, ενώ αυτά τα πρωτοφανή μέτρα ίσως παραμείνουν σε εφαρμογή έως ότου εμβολιαστεί όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Bill Gates έγραψε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στη The Washington Post όπου εξηγούσε τι πρέπει να συμβεί για να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Για να τελειώνουμε με αυτήν την ασθένεια, θα χρειαστούμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Αν όλα πάνε καλά, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε έτοιμο ένα εμβόλιο σε λιγότερο από 18 μήνες, χρόνος που θεωρείται ιδιαίτερα λίγος για την ανάπτυξη ενός εμβολίου. Παρόλα αυτά, αυτή είναι απλά η μισή δουλειά. Για να προστατεύσουμε τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να κατασκευάσουμε δισεκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τώρα το χτίσιμο αυτών των υποδομών όπου θα γίνει η μαζική παραγωγή των εμβολίων, όταν αυτά θα είναι έτοιμα. Επειδή υπάρχουν αρκετές καλές υποψηφιότητας που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, θα πρέπει να χτίσουμε την κατάλληλη υποδομή για το καθένα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι κάποια από αυτά τελικά δεν θα χρησιμοποιηθούν. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το ρίσκο, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει. Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι ήδη έχουν κλείσει (σ.σ. στις ΗΠΑ) συμφωνίες με τουλάχιστον δύο εταιρείες ώστε να προετοιμαστούν για μαζική παραγωγή εμβολίου.

Πηγή: techgear