ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Διπλή αύξηση για 100.000 ασφαλισμένους - Ποιοι θα ωφεληθούν

Συντάξεις με διπλή αύξηση θα εισπράξουν 100.000 ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτηθούν. Ο νόμος Βρούτση, οι αυξημένες εισφορές.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Διπλή αύξηση για 100.000 ασφαλισμένους - Ποιοι θα ωφεληθούν

Διπλή αύξηση στη σύνταξή τους μπορούν να υπολογίζουν περίπου 100.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι. Οι αυξήσεις προκύπτουν λόγω των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (Ν. 4670/2020) αλλά και της προσαύξησης που θα έχουν στη σύνταξή τους εξαιτίας των αυξημένων εισφορών που καταβάλλουν. Όπως αναφέρει το cnn.gr, αφορά κυρίως εργαζομένους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες. Επίσης, αυτοαπασχολουμένους, αλλά και παράλληλα ασφαλισμένους σε δύο Ταμεία.

Η αύξηση προκύπτει από τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που επέφερε ο νόμος Βρούτση. Συγκεκριμένα οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων έως 11,8% θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης. Έως 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου. Υπάρχει και η προσαύξηση που ισχύει λόγω των αυξημένων εισφορών. Αναμένεται να οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε διπλασιασμό του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης.

Συντάξεις: Πότε πληρώνονται αυξήσεις, αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές - Κουπόνια διακοπών

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτηθούν θα λάβουν υψηλότερο ποσό. Στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη, από το γενικό ασφάλιστρο του 20%. Σύμφωνα με δημοσίευτμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» η προσαύξηση στη σύνταξη γίνεται με έναν ετήσιο συντελεστή. Υπολογίζεται σε 0,075% για κάθε μονάδα επιπλέον εισφορά που κατέβαλε ο ασφαλισμένος.

Ισχύει για το σύνολο των ετών για τα οποία έχουν καταβληθεί οι επιπλέον αυτές εισφορές. Ήτοι ανατρέχει το σύνολο του εργάσιμου βίου κάθε ασφαλισμένου που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Όχι για το διάστημα από το 2002 και μετά, που ισχύει για τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, παλιοί ασφαλισμένοι (πρώτη ασφάλιση μέχρι 31.12.1992) σε πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών πλήρωναν μέχρι 31.12.2015 εισφορές άνω του 30%.

Ακόμα και το 2018 η συνολική εισφορά για κύρια σύνταξη για τους εν λόγω ασφαλισμένους παρέμενε στο 24%.

Πάντως επισημαίνεται ότι το ποσό της κύριας σύνταξης, στις περιπτώσεις τόσο των νέων όσο και των ήδη συνταξιούχων, δεν μπορεί να ξεπερνάει το νέο πλαφόν. Ήτοι τις 4.608 ευρώ (μεικτά) που αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της ισχύουσας σήμερα βασικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης.

Τονίζεται παράλληλα ότι ο νόμος Βρούτση προβλέπει αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Θα αφορούν τόσο τους «παλιούς» όσο και τους «νέους» συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους «νέους» συνταξιούχους. Οσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας