Παγκόσμιος κατασκοπευτικός πόλεμος για τις... μάσκες. Θύμα του πολέμου και η Ελλάδα
Ακόμα και τις μυστικές υπηρεσίες επιστρατεύουν πολλές κυβερνήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για τις χώρες τους μετά την έξαρση του κορονοϊού.
Ακόμα και τις μυστικές υπηρεσίες επιστρατεύουν πολλές κυβερνήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για τις χώρες τους, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο κατασκοπευτικό πόλεμο.
Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία, όταν μεγάλες ποσότητες χειρουργικών μασκών από την Κίνα που προορίζονταν για την επαρχία Γκράντ Έστ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, άλλαξαν χέρια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RMC, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της περιοχής ανέφερε ότι το αεροπλάνο με την παραγγελία των μασκών ήταν έτοιμο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Σαγκάης, όταν Αμερικανοί αγοραστές προσέφεραν τρεις φορές περισσότερα χρήματα σε μετρητά αφήνοντας τη γαλλική επαρχία με άδεια χέρια.
Σύμφωνα με τον Ζαν Ροτνέρ, η κατακόρυφη αύξηση που σημειώνεται στη ζήτηση υγειονομικού υλικού, όπως χειρουργικές μάσκες, γάντια και ιατρικές μπλούζες μίας χρήσης έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών σε δυσθεώρητα επίπεδα.
«Οι Αμερικανοί αγοράζουν ολόκληρα φορτία πληρώνοντας μετρητά, οπότε αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι από εκεί που η μπλούζα μίας χρήσης που χρησιμοποιούν οι γιατροί, κόστιζε 30 σεντς τώρα έχει φτάσει στην αγορά να πωλείται μεταξύ 3 και 6 δολαρίων», δήλωσε στο RMC ο κ. Ροτνέρ.
Θύμα του πολέμου και η Ελλάδα
Θύμα αυτού του πρωτόγνωρου πολέμου έχει πέσει και η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας. Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, πριν από λίγες ημέρες παραγγελία με μάσκες από την Κίνα την οποία είχε πληρώσει η κυβέρνηση δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα διότι βρέθηκε αγοραστής ο οποίος έκανε υψηλότερη προσφορά.
«Γίνεται πόλεμος με την προμήθεια ατομικών μέσων προστασίας, καθώς η μία χώρα μπλοκάρει τις παραγγελίες της άλλης», τόνισε ο υπουργός Υγείας ο οποίος εξήρε τη συνεισφορά των ιδιωτών στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
Ο υπουργός Εμπορίου της Βραζιλίας υποστήριξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει στην Κίνα 23 από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη τροφοδοσίας που διαθέτουν για να συγκεντρώσουν υλικό, με αποτέλεσμα η χώρα του να αδυνατεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προμήθειες.
Εκτός από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία συσσωρεύουν υλικό και περιορίζουν τις εξαγωγές τους, μπροστά στην παγκόσμια απειλή του νέου ιού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, χειρουργικές μάσκες που παρήγγειλε η κυβέρνηση της Ιταλίας από την Τουρκία παραδόθηκαν με καθυστέρηση δύο εβδομάδων, αφού μεσολάβησε τηλεφώνημα του Ιταλού Πρωθυπουργού στον Ταγίπ Ερντογάν.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Μοσάντ, η μυστική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες κατασκοπευτικές αποστολές προκειμένου να εξασφαλίσει τεστ ανίχνευσης του Covid – 19 για τους πολίτες της χώρας.
Ο ρόλος της Κίνας
Για την αγορά του απαραίτητου υλικού τα περισσότερα κράτη στρέφονται στην Κίνα η οποία τους προηγούμενους μήνες συγκέντρωσε τεράστιες ποσότητες τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για τον περιορισμό της επιδημίας του Covid – 19.
Οι Κινέζοι κατάφεραν το τελευταίο τρίμηνο να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό απόθεμα υγειονομικού υλικού δεδομένου ότι δεν υπήρχε ζήτηση από άλλα κράτη.
Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει αλλάξει καθώς η ραγδαία εξάπλωση του Covid – 19 έχει αναγκάσει πολλά κράτη να αναζητούν εναγωνίως ετοιμοπαράδοτα υλικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των τιμών.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι αναπνευστήρες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την περίθαλψη σοβαρών περιστατικών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ρεπορτάζ του iefimerida, η τιμή τους στην Κίνα τριπλασιάστηκε μέσα σε μόλις 15 ημέρες. Στα μέσα Μαρτίου οι πιο ακριβοί αναπνευστήρες πωλούνταν προς 18.000 ευρώ ο ένας και στο τέλος Μαρτίου η τιμή τους εκτινάχθηκε στις 53.000 ευρώ. Αντίστοιχα, προμηθευτές από την Κίνα ζητούσαν πάνω από 40.000 για τους φθηνότερους αναπνευστήρες, οι οποίοι πριν από περίπου τρεις εβδομάδες κόστιζαν 15.000 ευρώ.
Πηγή: economistas.gr