Κορονοϊός: Τέσσερις ακόμη νεκροί στην Ελλάδα

Άλλοι τέσσερις συμπολίτες μας πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού την Παρασκευή (3/4) στην Ελλάδα. Στα 63 πλέον τα συνολικά θύματα στη χώρα μας από τον φονικό ιό.

Κορονοϊός: Τέσσερις ακόμη νεκροί στην Ελλάδα

Άλλοι τέσσερις θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες από τον κορονοϊό στην Ελλάδα την Παρασκευή (3/4), ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα μας από τον φονικό ιό σε 63. Για τη χώρα μας είναι αρνητικό ρεκόρ οι δέκα θάνατοι σε μία ημέρα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατέληξαν το απόγευμα της Παρασκευής ένας 68χρονος στο νοσοκομείο «Αττικόν» και δύο γυναίκες ηλικίας 85 και 89 ετών στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα.

Νωρίτερα, στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για 99 νέα κρούσματα, τα οποία φέρνουν τον συνολικό αριθμό στα 1.613, ανακοινώνοντας έξι θανάτους, με τα θύματα μέχρι εκείνη την ώρα να είναι 59.

Επίσης αναφέρθηκε και σε ένα νέο φάρμακο που μοιάζει να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από κάθε άλλο που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

«Οι έρευνες της Ακαδημία Επιστημών της Κίνας δείχνουν πρόοδο όσον αφορά την ανακάλυψη νέου πειραματικού φαρμάκου έναντι του κορονοϊού, που θα δοκιμαστεί για την καταπολέμηση αλλά και την πρόληψη της λοιμώξεως από τον ιό στον άνθρωπο. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στα πειράματα που έγιναν απ' όλα τα φάρμακα που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην ανθρωπότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Πρόκειται για έναν ισχυρό αναστολέα σύντηξης ek1c4 που μοιάζει να έχει την ικανότητα να εμποδίσει τη μόλυνση του ανθρώπου από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα στοχεύει στη λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να γραπωθεί στην επιφάνεια του υγιούς κυττάρου προκειμένου να το μολύνει και να συνεχίσει τον πολλαπλασιασμό στο ανθρώπινο σώμα.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα ζώα συντροφιάς και πιο συγκεκριμένα στις γάτες για τις οποίες υπήρχαν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστήριζαν ότι μολύνονται από τον ιό και διερευνάται η πιθανότητα μετάδοσής του στον άνθρωπο.

«Μια υπό δημοσιεύσει μελέτη ότι και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με ήπια λοίμωξη από τον ιό, όχι όμως τα σκυλιά, τα κοτόπουλα, το γουρούνια και οι πάπιες. Νομίζω ότι όσοι έχουν γάτες δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς ακόμη και αυτός ο πειραματικός τρόπος μόλυνσής τους δεν φαίνεται να σχετίζεται με την μετάδοση του ιού στον άνθρωπο.

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει αυτά τα στοιχεία να οδηγούν σε εγκατάλειψη των κατοικίδιων, γιατί με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σοβαρό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους».