Κορονοϊός: Χωριό στα σύνορα Βελγίου - Ολλανδίας έμεινε... μισόκλειστο!

Τα αυστηρότερα μέτρα που έχει λάβει το Βέλγιο σε σύγκριση με την Ολλανδία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, έχουν χωρίσει την περιοχή του Μπάαρλε στα δύο, με άλλα καταστήματα να μένουν κλειστά και άλλα ανοιχτά!

Κορονοϊός: Χωριό στα σύνορα Βελγίου - Ολλανδίας έμεινε... μισόκλειστο!

Μια αρκετά περίεργη κατάσταση έχουν δημιουργήσει τα διαφορετικά μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες για τη μείωση της διασποράς του κορoνοϊού σε ένα χωριό, το οποίο βρίσκεται πάνω στα σύνορα Ολλανδίας - Βελγίου.

Για πολλές δεκαετίες, οι κάτοικοι του βελγικού και εκείνοι του ολλανδικού τμήματος της περιοχής (Μπάαρλε-Χέρτογκ και Μπάαρλε-Νάσσαου αντιστοίχως) διασχίζουν τα σύνορα ελεύθερα, καθώς δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο παρά μόνο σήμανση, για να γνωρίζει κανείς σε ποια χώρα βρίσκεται.

Ωστόσο, τα αυστηρότερα μέτρα που έχει λάβει το Βέλγιο σε σύγκριση με την Ολλανδία σε ό,τι αφορά αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορoνοϊού, έχουν χωρίσει την περιοχή στα δύο, με άλλα καταστήματα να μένουν κλειστά και άλλα, σε απόσταση λίγων μέτρων, να παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Βέλγοι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να μεταβούν μόνο σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, ενώ οι Ολλανδοί έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και άλλα μαγαζιά λιανικής πώλησης, όπως για παράδειγμα ένα κατάστημα υποδημάτων που βρίσκεται στην επικράτεια της Ολλανδίας.

«Όλα αυτά είναι ολλανδικά καταστήματα, αλλά στο Βέλγιο θα πρέπει να κλείσουν λόγω κορoνοϊού», δήλωσε ο δήμαρχος του βελγικού δήμου Μπάαρλε-Χέρτογκ, Φρανς Ντε Μποντ, δείχνοντας μια σειρά καταστημάτων στην ολλανδική πλευρά του δρόμου.

«Μένω μόλις 50 μέτρα μακριά, περπατώ από εδώ, αλλά δεν μπορώ να πάω σε κανένα από αυτά τα καταστήματα γιατί είμαι Βέλγος» ανέφερε στο Reuters TV. Πρόσθεσε πως στο δρόμο υπάρχουν περισσότεροι αστυνομικοί για να καθοδηγούν τους πολίτες, από τους οποίους ζήτησε να δείξουν κατανόηση.

Κατά το πρακτορείο, μάλιστα, ένα κατάστημα τοποθέτησε κορδέλα στη μέση των εγκαταστάσεών του, καθώς βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα, αποκλείοντας την πρόσβαση στη βελγική πλευρά. Πάντως, οι Βέλγοι πολίτες επιτρέπεται να επισκεφθούν καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία ή γιατρούς και στην ολλανδική πλευρά.

Το χωριό και τα περίχωρά του είναι εξ ολοκλήρου εντός της Ολλανδίας, αλλά η έκτασή του περιλαμβάνει επίσης 22 θύλακες (περίκλειστα εδάφη) του Βελγίου που σχηματίζουν το Μπάαρλε-Χέρτογκ και, εντός αυτών, άλλα οκτώ εξκλάβια (αποσπασμένα εδάφη) της Ολλανδίας, που ανήκουν στην ολλανδικό Μπάαρλε-Νάσσαου. Τα σύνορα κόβουν στη μέση ακόμη και μερικές περιουσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Ντε Μποντ, τα αρκετά περίπλοκα σύνορα είναι κατάλοιπο ενός φεουδαρχικού συστήματος ανταλλαγών γης που έλαβε χώρα πριν από 1.000 χρόνια.

naftemporiki.gr