Κύπρος: 17 νέα κρούσματα, 179 στο σύνολο
Τα 179 κρούσματα κορονοϊού έφτασε στο σύνολο η Κύπρος. Ο δόκτωρ Κωστρίκης επανέλαβε ότι οι οδηγίες είναι σαφείς και ξεκάθαρες προς όλους: «Μένουμε Σπίτι».
Συνολικά 17 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσαν οι κυπριακές αρχές το Σάββατο. Συγκεκριμένα ο δόκτωρ Λεόντιος Κωστρίκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας για την πανδημία, ανέφερε ότι τα κρούσματα αφορούν:
* 3 άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκή χώρα, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
* 10 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών
* 1 άτομο από τις βρετανικές βάσεις
* 3 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 179 (περιλαμβανομένων και των 5 που εντοπίστηκαν στις βρετανικές βάσεις).
Τόνισε ότι τα 179 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση 5.917 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Μικροβιολογικό Τμήμα του ΓΝ Λευκωσίας. Τα 95 από τα 179 κρούσματα είναι από επαφές. Ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι 15 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά και νοσηλεύτηκαν έχουν ήδη αποθεραπευτεί.
«Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την έκβαση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι από κοινού, ο καθένας με τον τρόπο του. Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν με υπομονή και επιμονή την πιστή εφαρμογή των μέτρων ώστε η κατάσταση να παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Εκτιμούμε ότι προσεχώς θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μια αναλυτική αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας του ιού», ανέφερε.
Ο Δρ Κωστρίκης είπε ότι τίποτε δεν έχει κριθεί και συνεχίζουν με την ίδια αποφασιστικότητα. Επανέλαβε ότι οι οδηγίες είναι σαφείς και ξεκάθαρες προς όλους: Μένουμε Σπίτι.
Σε σχέση με πληροφορίες για φαινόμενα παραβίασης των διαταγμάτων από πολίτες που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Δρ Κωστρίκης τόνισε πως είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν οριακά από τη μια στιγμή στην άλλη.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως στη Λευκωσία εντοπίζεται το 27% των κρουσμάτων, στην Πάφο το 27%, στην Αμμόχωστο το 7%, στη Λεμεσό 14% και στη Λάρνακα το 21%.
Σε άλλη ερώτηση αν πλησιάζουμε την κορύφωση του ιού, ο κ. Κωστρίκης είπε πως «σίγουρα θα έχουμε και άλλα κρούσματα, δεν έχουμε τελειώσει. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε αξιολόγηση αυτού του θέματος, έχουμε καιρό ακόμη και σύντομα θα κάνουμε μια αναλυτική αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας του ιού, αυτή την καμπύλη δεν την κάνουμε εμείς αλλά ο ιός και μόλις έχουμε τα αποτελέσματα, θα τα ανακοινώσουμε», ανέφερε.
Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥΠΥ, ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου (το Νοσοκομείο Αναφοράς) νοσηλεύονται 23 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας.
«Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Επίσης, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού χωρίς να είναι διασωληνωμένο», ανέφερε.
Επίσης, είπε πως μέχρι στιγμής στο Νοσοκομείο Αναφοράς, το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου δηλαδή, νοσηλεύτηκαν 45 ασθενείς, εκ των οποίων 15 έχουν αποθεραπευτεί, ενώ άλλοι εφτά μεταφέρθηκαν για περαιτέρω νοσηλεία στις ΜΕΘ Λευκωσίας και Λεμεσού.
«Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται. Όπως ακούσατε από τον κύριο Κωστρίκη, 179 συμπολίτες μας έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Αρκετοί από αυτούς έχουν νοσήσει, κάποιοι από αυτούς σοβαρά. Δυστυχώς σε αυτή τη μάχη έχουμε χάσει ήδη 5 συμπολίτες μας. Τις επόμενες μέρες κάποιοι άλλοι σίγουρα θα νοσήσουν. Άτομα που τώρα βρίσκονται στο σπίτι για παρακολούθηση, όλο και περισσότεροι θα παρουσιάζουν συμπτώματα και θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Αυτός ο αριθμός θέλουμε να είναι όσο το δυνατό μικρότερος», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον δόκτορα Λοΐζου, η πορεία αυτής της νόσου, δυστυχώς, στα σοβαρά περιστατικά παρατείνεται. Εξήγησε πως οι ασθενείς για να μπορέσουν να έχουν ελπίδα, χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αναπνευστήρα.
«Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος του χρόνου νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι μεγάλος. Αυτό είναι που δημιουργεί την ανάγκη για όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ. Κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα, ένα πολύ μεγάλο, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του 21ου αιώνα αριθμό κρουσμάτων», σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ